2
Fotocredits: 'Statiegeld', Annika de Jong voor FL Media

Flash Dagelijkse Kost42% statiegeldflesjes belandde in prullenbak

In 2022 werd slechts 58% van de kleine flesjes met statiegeld ingezameld. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Afvalfonds Verpakkingen. Omgerekend komen 400 miljoen flesjes per jaar niet bij een inzamelpunt terecht. Volgens de wettelijke norm moet 90% van alle flessen worden ingezameld. Van de grote flessen wordt 88% ingeleverd.

De milieu-inspectie kan maatregelen nemen als het bedrijfsleven, verenigd in het Afvalfonds verpakkingen, de verplichte doelstelling niet haalt.

Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds denkt dat het niet zo ver hoeft te komen. Extra inzamelpunten op bijvoorbeeld scholen, attractieparken en festivals zouden soelaas moeten bieden. Verder laat het Afvalfonds door gedragswetenschappers onderzoeken waarom consumenten niet netjes hun flesjes inleveren. Daar moeten ook ideeën uit voortkomen over hoe het anders kan.

Van de Nederlanders weet 91% van het bestaan van statiegeld op kleine flesjes. Daar kan het dus niet aan liggen. Voorts hebben 'statiegeldjagers' de weggooide flesjes als verdienmodel ontdekt: er valt wel 40 tot 50 euro per dag mee te verdienen.

AD - Ruim veertig procent van de flesjes met statiegeld komt niet bij een inzamelpunt terecht, 7 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 7 aug '23
  • 18:55

Het geld is niet veel waard dat is het probleem. Die belachelijke 15 cent verhogen naar een euro, dan moet je eens zien hoe oppassend de consument opeens wordt.

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 7 aug '23
  • 16:52

Milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux, Milieudefensie en Greenpeace eisen dat de overheid dwangsommen oplegt aan het bedrijfsleven nu blijkt dat consumenten minder statiegeldflesjes inzamelen dan wettelijk is afgesproken, meldt het AD.

Volgens de directeur van Recycling Netwerk Benelux, Rob Buurman levert het de producenten en supermarkten geld op als consumenten de flesjes niet inzamelen. Van de 1 miljard in 2022 in omloop gebrachte kleine flessen wordt 42% niet ingezameld. Dat zou de bedrijven €63 miljoen opleveren. Hester Klein Lankhort, directeur van Afvalfonds Verpakkingen zegt dat dat onzin is. “We betalen er nieuwe automaten, campagnes en andere maatregelen om het systeem te verbeteren van.”

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.