2
Fotocredits: 'Gemalen koffie', eliasfalla, via Pixabay

Flash Voedselketen29,3% sterker beton dankzij koffieprut

Wereldwijd gebruikt de bouw jaarlijks circa 4,4 miljard ton aan beton. Daar zijn miljarden tonnen zand voor nodig. Een klein deel van dat zand zou vervangen kunnen worden door koffieprut. Daar produceren we 10 miljard kilo van per jaar, omgerekend 10 miljoen ton.

Australische onderzoekers ontdekten dat koffieprut in de juiste verhoudingen gemengd met beton, beton sterker maakt dan in een mix van zand alleen.

De koffie moet eerst door het energie-intensieve proces van pyrolyse (kraken bij hoge temperaturen) heen om goed te kunnen binden met de andere ingrediënten van beton. De prut verandert dan in een zogeheten biochar, een bodemvruchtbaarheid verhogende stof. De optimale temperatuur bleek 350°C. Biochar gemaakt bij die temperatuur kon het zand tot wel 15% vervangen, waarbij de druksterkte van het beton met 29,3% toenam.

De onderzoekers benadrukken dat koffiebeton ertoe leidt dat minder koffieprut op stortplaatsen terecht komt. Stortplaatsen stoten veel broeikasgassen uit. Koffiebeton is daarentegen een vorm van koolstofopslag. Wie het waardevolle organisch materiaal niet uit de voedselketen wil halen kan de koffieprut bijvoorbeeld gebruiken om er oesterzwammen op te laten groeien. Dat kost ook minder energie, want biochar maken kost een stoot koolstof.

Scientists strengthen concrete by 30 percent with used coffee grounds | Engadget, 27 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #2
  • 1 sep '23
  • 17:48

#1 Eens, in een circulaire economie ligt koffieprut niet op een stortplaats.

Waar ik benieuwd naar ben is of de energie balans van sterker beton en daarmee minder beton (aanname), lees cement, lees CO2 ten positieve of ten negatieve uitkomt komt voor de energiebehoefte om de koffieprut te 'kraken'.

gezien het feit dat ze zelf uitkomen op CO2 voordeel t.o.v. landfill rottingsproces schat ik in dat de som wel gemaakt is, maar niet zo super toont.

woord energy staat 1 in de tekst van publicatie en dan in bron vermeldingen.

Anita van Kampen
  • #1
  • 27 aug '23
  • 11:20

Koffieprut in de tuin of de wormenbak. Wormen zijn er gek op.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.