0
Fotocredits: 'Kazen van boerderijen', Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel

Flash Voedselketen€186 miljoen beschikbaar voor reclame voor Europees eten en drinken

Met €186 miljoen gaat de Europese Commissie in 2024 de boer op om duurzame en hoogwaardige agrofoodproducten te promoten binnen de EU én daarbuiten. Dat is net zoveel als in 2023. Het gaat bijvoorbeeld om campagnes zoals deze, om de varkensvleesconsumptie te bevorderen. In Nederland vinden we dat niet meer kunnen, maar zal de €18 miljoen die voor de afzetbevordering van verse groente en fruit beschikbaar is waarschijnlijk nog wel door de beugel kunnen.

Belangrijkste doelgroepen van de promotiecampagnes zijn landen met een groot groeipotentieel, zoals China, Japan, Zuid-Korea, Singapore en Noord-Amerika. Ook het Verenigd Koninkrijk blijft als een van de belangrijkste exportmarkten voor agrofoodproducten een speerpunt.

Voor producten uit duurzame landbouwpraktijken is €62 miljoen uitgetrokken. Denk daarbij aan praktijken als het verminderen van de afhankelijkheid van pesticiden en antibiotica, het minimaliseren van de bemesting en watervervuiling, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het verbeteren van de biologische landbouw (daar is €42 miljoen aan toegedacht) en het verbeteren van het dierenwelzijn.

In het afzetbevorderingsbeleid - mooi woord voor promotiecampagnes - staan veiligheid, duurzaamheid en authenticiteit centraal als bepalende kwaliteiten van Europees eten en drinken. De Europese Commissie wil specifiek de bekendheid vergroten van de kwaliteitsregelingen van de EU en de producten die als beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS) zijn geregistreerd.

Wie kunnen iets met al deze miljoenen? Allerlei instanties, zoals handels- en producentenorganisaties maar ook PR- en reclamebureaus kunnen vanaf 18 januari voorstellen indienen voor de promotie van hun te promoten producten.

EU to spend ?186m in 2024 to promote agri-food products - Agriland.ie, 21 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.