5
Fotocredits: 'Farmworkers pick strawberries', U.S. Department of Agriculture via flickr

Flash1-op-3 Amerikanen werkt in voedsel en landbouw

Bijna een derde van alle werkende Amerikanen werkt in de landbouw of doet iets met voedsel, de verwerkte of voor consumenten geschikt gemaakte vorm van landbouwproducten. De ene helft van de banen zit direct in de sector, de andere helft indirect via productie, horeca, verzending of detailhandel. Dat blijkt uit het Feeding the Economy-rapport. In totaal telt Amerika meer dan 2 miljoen boerderijen en ranches en werken er miljoenen voedingswetenschappers, productiemedewerkers, logistieke experts, vrachtwagenchauffeurs en ingenieurs in meer dan 200.000 voedselproductie-, verwerkings- en opslagfaciliteiten.
De sector prijst vooral zichzelf in het rapport. Zoals over de getoonde veerkracht tijdens de Covid-19 pandemie. Op dit moment zijn er 3 miljoen banen meer dan vorig jaar rond deze tijd. Ook liggen de lonen 12% hoger. In totaal gaat het om bijna 43,5 miljoen banen.

ModernFarmer - Industry Report Shows Nearly One-Third of All American Jobs Tied to Food and Agriculture - Modern Farmer, 27 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #5
  • 1 mei '22
  • 9:17

Daar zit 'm de kneep, Frank Eric. Vrachtwagenchauffeurs tellen ze mee. Goed, distributie gaat het hele jaar door. Maar de oogst is toch echt seizoensgebonden. Wat doen die chauffeurs de rest van het jaar?
Henk en Arend (en ik) vinden de cijfers raar, en proberen te suggereren wat er mis kan zijn gegaan. Bv: in Arend's citaat "food retailing". Supermarkten dus. Percentage omzet uit voedselproducten? Hoe ver gaat dat? AGF, natuurlijk, maar bewerkte producten? Maizena? Goedkope azijn? Of toch maar lekker makkelijk de hele supermarktbusiness rekenen?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 28 mrt '22
  • 17:00

#2 Arend, "Maw, de postbode die je schroeven brengt voor je zaaimachine telt dus ook mee."
Wat is er mis mee om dat zo te zien? Als tenminste dat kleine deeltje arbeid, die 'schroeven voor de zaaimachine brengen', wordt meegeteld, en niet het hele werk van de postbode.

Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
  • #3
  • 28 mrt '22
  • 14:56

Duidelijk, Arend. En dan kun je het dus eigenlijk nog geen nepnieuws noemen. Maar je hebt er niets aan. Ik viel op de cijfers omdat ik net in de power-point voor een lezing aan het uitleggen ben wat "landbouw voor ontwikkeling" is: dankzij productievere landbouw vrijmaken arbeid en produceren kapitaal en zo sociaal economische ontwikkeling mogelijk maken.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 28 mrt '22
  • 14:49

#1 het is net als modellen, afhankelijk van je uitgangspunten kun je ergens naar toe rekenen. Zo zien we ook vaak met broeikasgasemissies landbouw, van 5% (FAO), 14,5% (FAO icl LCA) tot 51% (cowspiracy).

In dit geval ook, wij van wc eend….
Methodology: “For the purpose of the study, the food industry includes ANY business involved in food agriculture, food manufacturing, food wholesaling, and food retailing (so-called “farm to fork”).”
Maw, de postbode die je schroeven brengt voor je zaaimachine telt dus ook mee.

Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
  • #1
  • 28 mrt '22
  • 13:55

Vreemde cijfers wanneer je je realiseert dat volgens Wereldbank cijfers de toegevoegde waarde aan het bruto nationale product onder de 1% gezakt is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.