Aardbeien zijn het lekkerst als je ze direct na het plukken eet. In de NRC legt gewasexpert Caroline Labrie van Wageningen University & Research uit waarom. Het heeft deels te maken met perceptie. Een aardbei lijkt beter te smaken op een zonnige dag in de vakantie dan thuis op een maandagmiddag.

Maar er zijn ook belangrijke biochemische aspecten die een rol spelen.

Dat een aardbei daadwerkelijk wat zachter en minder sappig is, kan het gevolg zijn van verdamping, waardoor de vrucht vocht verliest.

De smaak van een aardbei wordt bepaald door suikers, zuren en meer dan 300 vluchtige aroma’s. Kevin Folta, hoogleraar biotechnologie aan de universiteit van Florida, beschrijft het in de NRC als “een orkest van veel verschillende instrumenten die samen iets bijzonders produceren”.

Dat orkest speelt de mooiste muziek als de vrucht leeft. Voor een optimale smaak eet je aardbeien daarom het best meteen nadat ze geplukt zijn. Vanaf dan is de vrucht in principe aan het sterven en stopt de aanmaak van aromastoffen. In de koelkast wordt het stervensproces vertraagd. Toch moet je ze niet koud eten, want op kamertemperatuur smaken aardbeien lekkerder.
NRC - Waarom zijn aardbeien na een tijdje niet meer zo lekker?
  • Deel
Druk af