Het wegvallen van Russisch gas noopt de EU-landen naarstig alternatieve bronnen te vinden om hun gasreserves te vullen. Groot-Brittannië heeft zich sinds de Russische inval in Oekraïne razendsnel ontpopt tot een cruciale 'gasbrug' naar het Europese vasteland. Daartoe verwerkt het land grote hoeveelheden LNG (liquid natural gas) uit onder meer de Verenigde Staten en Qatar. Het gas wordt via het Britse leidingnetwerk naar Bacton getransporteerd, vanwaaruit het via onderzeese pijpleidingen naar België en Nederland gaat.

Er is echter een probleempje met het door de Britten aangeleverde gas. Het blijkt hardnekkig 'vervuild' te zijn met grote hoeveelheden toxische en zelfs radioactieve materialen. Gasbedrijven hebben al zeker £270 miljoen uit moeten geven aan reparaties en het oplossen van storingen in de toevoer. De gaslevering door de pijpleidingen zou er zelfs door in gevaar kunnen komen.

Reden voor diverse energiebedrijven, waaronder de Belgische infrastructuurprovider Fluxys (die de Belgische pijpleiding beheert), het Duitse Securing Energy for Europe (voorheen een Gazprom-tak) en het Franse nutsbedrijf EDF, om de Britse toezichthouder National Grid op te roepen tot snelle actie.

Ze willen geen gas via Bacton meer zolang het gas vervuild blijft met "gevaarlijke, giftige, radioactieve en pyrofore" materialen, schrijft de Financial Times. Nóg meer gas door de pijpleidingen zou het probleem "hoogstwaarschijnlijk verergeren [..] en leiden tot een verhoogd risico op onderbreking van de grensoverschrijdende stromen, waardoor zowel de Europese als de Britse voorzieningszekerheid in gevaar komt", aldus de energiebedrijven. Nu al heeft het vuile gas de "efficiëntie en doeltreffendheid van de onderling gekoppelde gasmarkt tussen GB en EU geschaad".

Volgens experts is het normaal dat er ongewenste vaste stoffen, bijgenaamd 'dust', in gas zitten. Maar sinds april zitten er ongekende hoeveelheden 'dust' in het aangeleverde gas. National Grid is vooralsnog niet ongerust: "De aanwezigheid van 'stof' in het Britse nationale gastransmissiesysteem is een historisch en bekend probleem en iets dat we voortdurend in het oog houden". Gezien de grotere gasvolumes die momenteel van Groot-Brittannië naar Europa stromen is het niet onverwacht dat er meer onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals het vervangen van filters. En dus wil National Grid de maximumvolumes via de Brits-Nederlandse pijpleiding nog verder verhogen. Volgens de toezichthouder zou dat "de veiligheid en beveiliging van het systeem niet in het gedrang brengen ... noch gevolgen hebben voor andere klanten".

  • Deel
Druk af