FlashWiskundige maatlat voor ultrabewerkt eten op komst
Bijna driekwart (73)% van de voedingsmiddelen in Amerikaanse supermarkten is ultrabewerkt (UPF). Dat blijkt uit een database met meer dan 50.000 voedingsmiddelen van de Amerikaanse supermarktketens Walmart, Target en Whole Foods Market.
De onderzoekers ontwikkelden een experimenteel machine learning-algoritme dat de mate van bewerking voor welk voedsel dan ook voorspelt. Ze ontdekten ook dat ultrabewerkte producten gemiddeld ruim 50% goedkoper zijn dan minder bewerkte alternatieven.
Het verbaast onderzoeker Giulia Menichetti dat nog zoveel sterk bewerkt voedsel als gezond wordt beschouwd. "Het publieke verhaal focust nog steeds op 1 voedingsstof per keer, in plaats van voedsel als geheel". De onderzoekster wil naar een wiskundige definitie van een 'whole food' versus 'disrupted food' ('verkloot eten'). De database classificeert voedsel op een schaal van 0 (minimaal of onverwerkt) naar 100 (zeer ultra-verwerkt). Het moet consumenten helpen, middels ook een ingrediƫntenboom, om ultrabewerkte producten te identificeren en te laten begrijpen wat ze eten.