Fotocredits: White Chlorella, Aliga Microalgae
FlashWitte chlorella smaakt niet naar algen
Algen zijn goed voor jou en voor de planeet omdat ze weinig water en land nodig hebben en gezond zijn. Supplementen van groene Chlorella zijn er te kust en te keur, maar toepassing in voedingsmiddelen is lastig door die kleur en uitgesproken smaak. Maar nu is er - met wat kunstgrepen - ook witte Chlorella (dus zonder het groene chlorofyl), ontwikkeld door het Deense voedingstechnologiebedrijf Aliga Microalgae.
Zonder chlorofyl is fotosynthese lastig; de witte Chlorella wordt daarom gekweekt in een systeem van heterotrofe fermentatie. Het nieuwe ingrediënt is interessant voor levensmiddelentechnologen die knutselen met algen, want witte Chlorella heeft een neutrale smaak en witte kleur, maar wel de veelgeprezen voedingswaarde van algen.
Wat gaan de fabrikanten hiermee maken? Vleesvervangers, plantaardige kaas en bakkerijproducten, onder meer. Een veelzijdig en gezond ingrediënt dus. Misschien zijn algen toch wel de ideale vleesvervanger.