Fabriekscamembert smaakt naar niets en mozarella smaakt naar niets dus kopen Fransen mozarella om door het eten te doen zodat het nog nergens naar smaakt. Zo lust ik er nog wel een paar.
Camembert is niet langer de lievelingskaas van de Fransen. Tot dusver werd er dit jaar weliswaar 29.000 ton (29 miljoen kilo) camembert verkocht, maar de Fransen kochten duidelijk meer mozzarella: 33.000 ton (33 miljoen kilo). Mozzarella komt niet uit Frankrijk, maar uit Italië. De camembert is uit. Dat zou het gevolg zijn van de overvloed aan fabriekscamembert. Dat beweren de ambachtelijke makers van de échte camembert de Normandie met een AOP-oorsprongsbescherming. De fabrieksversie wordt gemaakt met gepasteuriseerde melk en smaakt, net als mozzarella, eigenlijk naar niets. Of zoals camembertkenner en socioloog Pierre Boisard het formuleert: een camembert eet je op je kaasplateau, mozzarella gebruik je als een ingrediënt in de keuken.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de sterke smaak van een echte camembert het jongere publiek in Frankrijk niet meer aanspreekt, terwijl mozzarella makkelijker door allerlei gerechten te snijden is.
Fabriekscamembert smaakt naar niets en mozarella smaakt naar niets dus kopen Fransen mozarella om door het eten te doen zodat het nog nergens naar smaakt. Zo lust ik er nog wel een paar.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.