Britse microbiologen onderzochten in 2014 de vijf seconden regel. De onderzoekers concludeerden dat de vijf seconden regel echt waar is - enigszins afhankelijk van de ondergrond en de aard van het voedsel. Zij onderzochten vooral de overdracht van E. coli en Staphylococcus aureus.
De onderzoekers stelden vast dat bacteriën zich het minst snel hechten aan voedsel vanaf met tapijt beklede vloeren en sneller vanaf een gladde vloer. De producten die de onderzoekers testten, waren: toast, pasta koekjes en kleverige snoepjes.
De onderzoekers voerden ook een consumentenonderzoek uit. Zij vonden dat 87% van ondervraagde consumenten op de grond gevallen eten gewoon consumeren.
In hun presentatie drukken de onderzoekers kruisbesmetting uit in percentages. Dat kan alleen als een besmetting homogeen is verdeeld, maar meestal zijn ziekteverwekkers niet homogeen verdeeld in vaste levensmiddelen (natuurlijk wel in vloeibare levensmiddelen, maar die raap je niet op als je ze hebt laten vallen).
Het maakt nogal uit of er een hond of een kat rondloopt in huis, of erger nog terrariumdieren.
Bovendien kan er van alles op de grond liggen (poep, haren, parasieten) waardoor het onverstandig is om iets wat op de grond gevallen is in je mond te stoppen.
In 2004 is de IGNobel prijs uitgereikt voor onderzoek naar dit onderwerp.
Eerder gepubliceerd in de Nieuwbrief VoedselVeiligheid uitgegeven door Vakmedianet van 1 april 2014 (dit is geen 1 april grap)