Volgens Michel Barnier, de EU-onderhandelaar voor de brexit, is de tekst voor een mogelijk brexit-akkoord met Groot-Brittanië zo goed als rond. In de Financial Times zegt Barnier dat het Britse kabinet zich morgen (dinsdag) over een voorstel kan buigen. Of het ook betekent dat May de concepttekst geaccepteerd krijgt door haar kabinet is nog onzeker. In de volkskrant Daily Mail vliegen in ieder geval de speculaties over rebellerende ministers en dwarsliggende politici de lezer alvast om de oren.

Barnier zei, na afloop van een onderhandelingsronde die tot in de vroege uurtjes duurde, uiterst diplomatiek het volgende: "We bevinden ons op een uiterst gevoelig moment. Het kleinste publieke commentaar van mijn kant kan worden uitgebuit door degenen die willen dat de onderhandelingen mislukken." Hét hete hangijzer is nog altijd de Ierse grens en het uitstapmechanisme dat moet garanderen dat Groot-Brittannië zich echt losmaakt van de EU.

Als er woensdag niet genoeg voortgang is geboekt, gaat de nu nog 'met potlood' ingeschreven EU-top in november niet door en moet Groot-Brittannië razendsnel aan de slag met de 'no deal'-noodplannen om het land na 29 maart overeind te houden.
FinTimes - Barnier says Brexit treaty text almost ready
Reageer
  • Deel
Druk af