Melk 'blust' de sensatie van hete chilipepers het best. Dat ontdekten onderzoekers van het Chile Pepper Institute van de New Mexico State University. De stof capsaïcine in chilipepers hecht aan receptoren op de tong die het hete gevoel veroorzaken. Melk bevat een proteïne die de capsaïcine op die receptoren verdringt door zich er aan te hechten. Ook andere zuivelproducten hebben deze werking. Ook koolhydraten, zoals brood en suiker, blokkeren de receptoren, maar niet zo effectief als zuivel. Alcohol en water werken niet. Zij spoelen de capsaïcine rond in de mond zonder de receptoren te blokkeren.
Newswise - Researchers Say Milk Works Best to Extinguish the Heat From Chile Peppers
Lees ook
-
22
+Zuivelonderzoekers waarschuwen de tandarts: melkvervangers beschermen ons gebit niet 27 mrt 2023
- 1 Eerlijke kaneel in zuivel 30 aug 2021
-
17
+In Australië zijn volle melk en yoghurt en volvette kaas gezond voor het hart 22 aug 2019
-
3
+10.000 jaar tumult over melk 18 feb 2019
-
0
+Heetste peper ooit geteeld niet eetbaar 21 mei 2017
Goed om te weten (vooral voor de Britten die sinds deze week de 'heetste chilipeper' ter wereld gewoon bij hun supermarkt kunnen kopen): Tesco verkoopt "The Carolina Reaper", met zijn score van 1,5 miljoen op de schaal van Scoville sinds 2013 wereldrecordhouder. De super adviseert zijn klanten de peper niet zonder handschoenen te hanteren en hem niet op te eten maar bij het einde van de kooktijd uit het gerecht te verwijderen. De peper is zo'n 400 keer pittiger dan een gewone jalapeño maar heeft, voor de kenners die door het 'heet' heen kunnen proeven, ook een "heerlijk fruitige smaak".