"Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van de Chinese invloed op de biotechnologie en innovatie. Het Chinese systeem is vaak niet gebaseerd op wetenschap maar op politiek."

Die woorden spreekt de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack in de Britse Financial Times over de overname van Syngenta door ChemChina.

De Amerikanen verdenken de Chinezen ervan hun eigen opkomende biotechmarkt te willen beschermen en af te sluiten voor buitenlandse aanbieders, schrijft het FD in een analyse.

Buitenlandse producenten van GMO-gewassen krijgen moeilijk toegang tot China. Goedkeuring van de Chinese autoriteiten laat jarenlang op zich laten wachten, zeiden Amerikaanse biotechbedrijven tegen Bloomberg. Nu Syngenta Chinees is, verwachten de Amerikanen dat het land buitenlandse aanbieders nog verder buiten de deur zal willen houden.

Vilsack zinspeelt op het blokkeren van de voorgenomen overname van Syngenta omdat de overname een gevaar zou zijn voor de voedselveiligheid. Het FD schrijft dat ook dergelijke gevoelige overnames in de geschiedenis nog nooit zijn geblokkeerd door het Amerikaanse Comité voor buitenlandse investeringen dat de case zal onderzoeken. Syngenta zal vrijwillig aan het onderzoek deelnemen.
FinTimes
Reageer
  • Deel
Druk af