ChemChina, het grootste chemiebedrijf van China, heeft een succesvol bod gedaan van meer dan $43 miljard (€39,4 miljard) op het Zwitserse chemiebedrijf Syngenta. Woensdag liet Syngenta weten in te stemmen met dit laatste bod, dat neerkomt op $465 per aandeel Syngenta, meldt Bloomberg.

Het gaat om de grootste overname door een Chinees (staats)bedrijf in het buitenland. De combinatie van beide bedrijven wordt 's werelds grootste producent van pesticiden. Meerdere pogingen van Monsanto om Syngenta over te nemen, strandden allemaal. Het is de tweede grote deal in de landbouwchemie in korte tijd. In december kondigden DuPont en Dow Chemical een fusie aan. Samen hebben die twee bedrijven een omzet in gewasbeschermingsmiddelen en zaden van meer dan $18 miljard; de nieuwe combinatie Syngenta/ChemChina zette in 2014 iets meer dan $17 miljard om.

China wil graag onafhankelijker worden op het gebied van gewasbescherming- en zaadveredelingstechnologie om zijn groeiende bevolking te kunnen blijven voeden. Syngenta hoopt door de deal betere toegang te krijgen tot de Chinese markt. Het bedrijf kwam vandaag ook met zijn resultaten naar buiten. In 2015 behaalde Syngenta een nettowinst van $1,3 miljard, 17% minder dan in 2014. De omzet daalde met 11% tot $13,4 miljard.

Bloomberg - ChemChina Offers Over $43 Billion for Syngenta
Reageer
  • Deel
Druk af