Kort 19+20 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van het weekend, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Newspaper grape purple', Jon S

De wereld kent, na de Michelin- en Gault Millaugidsen en de World's Best 50 Restaurants-lijst, een nieuwe ranglijst van de 1.000 beste restaurants ter wereld: La Liste. La Liste werd gepresenteerd in aanwezigheid van Laurent Fabius, de Franse Minister van Buitenlandse zaken, die eerder had laten doorschemeren dat hij de Franse gastronomie in de ranking van de World's Best 50 Restaurants 'ondergewaardeerd' vond. La Liste is een 'onafhankelijk gastronomisch klassement', en wordt gefinancierd door 'meerdere liefhebbers van de gastronomie en het Franse erfgoed', waaronder bedrijven als Nestlé.

La Liste maakt gebruik van een algoritme gebouwd door Antoine Ribaut, een Frans-Amerikaanse architect van computersystemen. Samen met een internationale adviesraad van culinaire experts en publicisten stelde hij een lijst met criteria op, waaronder kwaliteit van het eten, de wijnkaart, bediening en ambiance. Ook de Nederlandse publicist Marcel van Silfhout maakt deel uit van de adviesraad. Meer dan 150.000 restaurateurs bepaalden de waarde die aan een een gids of website kon worden gegeven. Vervolgens bracht het algoritme ordening aan in de gegevens uit meer dan 200 gidsen uit 92 landen en de recensies en commentaren op crowd sourced sites zoals TripAdvisor en OpenTable.

Op de lijst staan 126 restaurants in Japan, 118 in Frankrijk en 101 in de VS. China komt 69 keer voor, Spanje, Duitsland en Italië ieder meer dan 50 keer. Op de eerste plaats staat het Zwitserse Hôtel de Ville van Benoît Violier in Lausanne. Nederland komt in totaal 24 keer op de lijst voor, met De Librije (Zwolle) op nummer 21 en De Leest (Vaassen) op 23.

Sinds deze week is de nieuwe VISwijzer beschikbaar, nu ook als app. Met de VISwijzer kunnen consumenten bij de vishandel en in restaurants zeker weten dat ze verantwoorde vis kopen. Er zijn drie keer zoveel beoordelingen beschikbaar als in de vorige versie. Zo staan er nu ook soorten als zeeduivel, rog en haai in en kunnen gebruikers van de app met de optie 'Ik mis een vis!' dat meteen melden.

Bij het verschijnen van de nieuwe VISwijzer doen 7 NGO's een dringende oproep om paling hoe dan ook te mijden. 'Duurzame paling bestaat niet', stellen ze. Paling staat op dit moment op de Rode Lijst van de IUCN als ‘ernstig bedreigd’. Ook de wetenschappers van ICES geven aan dat de status van het palingbestand kritiek blijft. Het kweken van paling is nog niet mogelijk en dus zijn alle palingkwekerijen afhankelijk van jonge paling uit het wild. Het palingbestand is de afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. De NGO's, verenigd in de Projectgroep Aalherstel, vinden dan ook dat elke paling die gevangen wordt, er één teveel is.

Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN), de organisatie die zich inspant voor verbetering van de palingstand in Nederland, stelt zich in een persbericht te weer tegen de 'onnodig negatieve beeldvorming'. Volgens DUPAN gaat het de laatste 5 jaar wat beter, hoewel "er nog een lage weg te gaan is om alle problemen die paling ondervindt op zijn weg van en naar zee op te lossen." DUPAN weerlegt de berichtgeving over de gedaalde intrek van glasaal in 2015. Weliswaar werd in Den Oever een dieptepunt gemeten, maar "de overall index voor Europa was de derde hoogste in de laatste 10 jaar" en de afgelopen 5 jaar is een gemiddelde stijging van de index meetbaar.

Het Chinese staatsbedrijf ChemChina zou zijn bod op het Syngenta verhoogd hebben naar 470 Zwitserse frank per aandeel, meldt het FD. Daarmee zou het chemieconcern $44 miljard over hebben voor de Zwitserse pesticidenproducent. ChemChina zou in eerste instantie 70% van Syngenta in handen willen krijgen, om na een periode van integratie ook de resterende 30% over te nemen.

Een eerder bod in november van 449 Zwitserse frank ($42 miljard) werd door Syngenta nog afgewezen. Eerder dit jaar wees Syngenta, de grootste pesticidenbedrijf ter wereld, toenaderingspogingen door Monsanto nog af. Monsanto had uiteindelijk $47 miljard voor Syngenta over. Overigens melden bronnen binnen Syngenta dat het bedrijf - informeel - weer in gesprek zou zijn met Monsanto, aldus Bloomberg.

Syngenta voelt de druk oplopen sinds de aangekondigde fusie tussen de twee chemiereuzen Dow Chemical en DuPont. Die fusie gaat 's werelds grootste bedrijf in de landbouwchemie opleveren, met een geschatte waarde van zo'n $100 miljard.

De EFSA, de Europese voedselveiligheidsautoriteit, en de ECDC (de Europese organisatie voor ziektepreventie en -beheersing) maakten bekend dat in 2014 10% meer gevallen van besmetting met campylobacter zijn vastgesteld in de EU. Ook listeria-besmettingen namen toe met 16%, hoewel de absolute gevallen aanzienlijk geringer waren. De ECDC spreekt zijn zorgen uit. Kennelijk wordt er in de voedselketen ergens niet goed opgelet. Daarom zou betere controle nodig zijn.

Duitsland blijkt de belangrijkste bron van besmettingen. Andere grote EU-landen als Frankrijk, Engeland, Spanje en Italië hadden minder last.

Het aantal gevallen van salmonellabesmetting blijkt sinds 2008 met 44% te zijn teruggelopen. Dit zou het gevolg zijn van strenge controle, zegt Globalmeatnews.

Toch blijkt Duitsland relatief het meest te lijden onder niet alleen campylobacter, maar ook onder besmetting met listeria en salmonella. In alle gevallen lijken naast Duitse producten, kip, gedroogde worst en vlees in kant-en-klaar maaltijden de grootste bron van zorg.

De vrijdag voor de kerstvakantie heet in Groot-Brittannië 'Mad Friday', 'Black Eye Friday' of 'Booze Black Friday'. Het is op deze dag dat Britten 2,5 keer meer drinken dan normaal op kantoorborrels, Christmas Parties en vrijmibo's. Ook piekt het aantal mensen dat in de cel of ziekenhuis belandt. Geen wonder dus dat de Britse overheid gisteren de campagne #dryjanuary aftrapte.

#dryjanuary spoort Britten aan om de alcohol een maandje te laten staan zodat hun levers zich kunnen herstellen van de overdadige feestdagen. Dit jaar kun je ook op Foodlog meedoen met Dry January.

De Daily Mail bericht dat er over de uit publieke gelden gefinancierde campagne commotie is ontstaan. Public Health England heeft namelijk reclamebureau Freuds ingehuurd om de campagne te ontwerpen en uit te voeren. Dat zou de belastingbetaler zo'n £2 miljoen per jaar kosten, terwijl Public Health England dat met zijn 50 PR en marketing-medewerkers misschien best zelf zou kunnen doen. Te meer daar Freuds ook het reclamebureau is voor drankenconcern Diageo, de producent van onder meer Guinness, Baileys en Smirnoff vodka.

The Greenery benoemde vrijdag fruitteler Bas Feijtel tot nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen. Eerder deze maand stapten de vorige voorzitter Bert Jansen en commissaris Mieke Bello, die beiden 'van buiten' kwamen, en algemeen directeur Ton Wortel op.

De bestuursperikelen spitsten zich toe op de vraag of Wortel de geschikte man was om The Greenery uit de negatieve curve te halen waarin het groente en fruithandelshuis al enige jaren verkeert. Wortel voerde 3 reorganisaties door, schrapte 400 van de 1.400 banen en stootte een deel van het vastgoed af. Uiteindelijk scheidden de wegen van Wortel en The Greenery zich vanwege ‘onoverbrugbaar verschil van inzicht’. De overige commissarissen bleven aan en hebben nu vanuit hun midden Bas Feijtel tot voorzitter benoemd. Feijtel, een agrarisch econoom en fruitteler, is sinds 2009 bij The Greenery betrokken en heeft bestuurlijke, politieke en toezichthoudende ervaren.

The Greenery laat in het persbericht weten dat de gekozen strategie en het te voeren beleid onder leiding van Feijtel voortgezet zullen worden. "Deze [zijn] gericht op intensieve ketensamenwerking met retailpartijen en kostenbeheersing".

De Nederlandse overheid verleent exportkredietverzekeringen aan export van stalsystemen die niet aan de Nederlandse, maar wel aan de internationale dierwelzijnseisen voldoen. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jan Vos van de PvdA over het bericht dat Nederlandse banken het megakippenbedrijf MHP in Oekraïne financieren.

"Nederland hanteert hoge dierenwelzijnsnormen en moedigt andere landen aan dezelfde normen na te volgen. Exporttransacties kunnen een positieve bijdrage leveren aan het opkrikken van de dierenwelzijnsnormen in landen waar de normen nu nog lager liggen", aldus Ploumen. Zij erkent dat het dierenwelzijn in Oekraïne lager is dan in Nederland, maar dat het land wel wil gaan voldoen aan de Europese eisen voor dierwelzijn. Bij internationaal ondernemen gelden de internationale normen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waaronder ook dierenwelzijnsnormen. "Nederland houdt zich aan deze afspraken zodat ons bedrijfsleven kan concurreren op basis van een level playing field", aldus Ploumen.

In Amerika wonen de zwaarste mensen op het platteland en zijn de stadsbewoners relatief slank. In Engeland wonen de dikkerds in de stad en is het platteland slank, meldt The Economist. In beide landen is obesitas geassocieerd met armoede.

Een mogelijke verklaring voor het verschil tussen beide landen is het feit dat een groot deel van de Engelse 'slanke' countryside eigenlijk stadse buitenwijk is. Daar wonen vooral de meer welgestelde forenzen die in de steden werken. Engelsen die verder van de steden af wonen hebben vaak minder te besteden en zijn relatief dikker.

In beide landen blijken mensen te onderschatten hoe groot het overgewichtsprobleem in werkelijkheid is. De meeste bewoners dat ongeveer de helft met overgewicht kampt, terwijl het om 2 op de 3 mensen gaat.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag