Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO wil de extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen onderzoeken op natuurlijke middelen die schimmelgroei en bederf bij de productie van voedsel kunnen helpen voorkomen. De bibliotheek bevat ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen, die onder voorwaarden zijn toegelaten voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. TNO voert het project uit als onderdeel van een internationaal consortium. Het onderzoek wordt gemotiveerd door de vraag naar natuurlijke bewaartechnieken. “Consumenten willen natuurlijke en gezonde voeding, op een duurzame wijze geproduceerd en voorzien van een schoon label. Dat leidt tot nieuwe uitdagingen voor het beheer van micro-organismen”, aldus Jasper Kieboom van TNO.
BioBased Economy | Extractenbibliotheek benut bij onderzoek TNO voedselbederf
Lees ook
-
9
+Bergen vitamine B-rijke planten ontdekt 2 mrt 2022
-
3
+Planten zijn fascinerend, blijkt in de Plantum-kas op het Plein 18 mei 2019
-
38
+Natuurlijke en kunstmatige smaak- en geurstoffen verschillen niet veel van elkaar 9 nov 2017
- 3 Jager-verzamelaar kookte al met planten 21 dec 2016
- 0 Wageningen UR neemt TNO Voedingsonderzoek over 2 okt 2016
#11 Astrid
MSG is geen conserveermiddel en TNO weet ook zelf niet welk conserveermiddel ze ons niet gaan aansmeren, zoals ik al beneden meldde is dit een voorbeeld van loos en niet goed doordacht onderzoek.
En Theo, ik ben de eerste dode door een E-nummer nog niet tegengekomen, al besef ik nu wel dat er mensen indirect kunnen overlijden aan fosforzuur in cola, dat botten verzwakt. Zodat bijv. een oudere na een val de breuk het begin van het einde is.
Ik zal de doden door natuurlijke verbindingen wel tegenkomen in het hiernamaals:
Honing: babybotulisme en na beenmergtransplantatie: botulisme
Rauwe oesters
Bramen plukken in het bos: parasieten en teken
Teken: 1,000,000 Nederlanders gebeten per jaar,
73,000 naar huisarts en 17,000 Lyme’s disease
Bramen direct consumeren zonder wassen(parasieten)
Parasieten (Echinococcus): afschuwelijke leverziekte
Ja Chinees restaurant syndroom etc. allemaal bekend maar dan wordt het een echt eindeloos verhaal met oude wijn in nwe jas of zo. Ik eindig nu maar snel voordat oom Veerman zich er vermanend in gaat mengen.
Theo: In de oosterse keuken gebruiken ze het wel, maar in mespuntjes en dan heet het Ve-Tsin. Je vergeet nog branderig gevoel in je nek, kaaklijn, schouders en armen, het teken wat ik altijd heb als ik het ergens eens teveel in heb gehad, als ik weer eens trek had in zooi snoepen en het zat erin bijv. Van soja(saus) krijg ik het soms ook.
Maar, ik heb de uitleg van Pieter niet eens volledig gelezen, diezelfde verhaaltjes kun je ook op internet vinden als je even goochelt
Maar nu dwalen we toch wel af in de MSG discussie.............
‘Glutamaat van humane oorsprong’. Geweldig creatief eufemisme. Maar hoe Pieter ons ook denkt te misleiden, het is en blijft een door mensen bereide excitotoxine die een zware last op de gezondheid van velen vormt die er gevoelig voor zijn. En derhalve ook op de ‘och, och, och, hoe komt dat toch?’ — chronisch stijgende zorgpremies.
Ons lichaam maakt wel degelijk een onderscheid tussen synthetisch MSG en natuurlijk glutaminezuur, zoals we hier lezen. Het zou dan ook onmiddellijk moeten worden onttrokken aan de voedselketen. MSG veroorzaakt naast de eerder door mij genoemde diabetes en obesitas tevens alcoholische en niet alcoholische vetlever en metaboolsyndroom en hoge bloeddruk en hoofd- en aangezichtspijn. Om er maar enkele uit te lichten want de lijst is schier oneindig. Blijft toch wonderlijk dat er geen kookboek bestaat met recepten waar je een afgestreken eetlepel MSG aan moet toevoegen.
We zitten helemaal niet in een dergelijke discussie Pieter, mijn vraag wat slechts, slechts! of TNO niet per ongelijk MSG bedoelt onder een andere vorm, dat anderen dan met hele verhalen komen wat het allemaal is, tja, dat doen zij, ik reageer slechts. Ik zit nog steeds met die vraag wat voor stofje TNO ons denkt te gaan aansmeren.
En als we het dan even over zeewier hebben: als je het meest pure zeewier snackje wilt, dus niet alleen zeewier uit een pakje om bijv sushi mee te maken, maar echt als een snack zoals je chips kan kopen, dan zijn die er ook, zitten in bakjes per 3 verpakt en zit alleen olie waar het in geroosterd is en wat zout op, 5 tot 7 gram per bakje, is best nog veel en ontzettend lekker om zo weg te snoepen.