Veel meer plantensoorten bevatten vitamine B dan we tot nu toe dachten. Onderzoekers van onder meer Imperial College London identificeerden uit 6.400 eetbare planten waarvan de voedingswaarde nog niet bekend is, 1.044 soorten als potentiële bronnen van vitamine B (B1, B2, B3, B5 en B9).

Vitamine B-tekort is een wijdverspreid probleem. In zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen lijden mensen aan een tekort van deze essentiële vitamine voor de menselijke gezondheid. Vitamine B helpt in zijn verschillende vormen bij onder meer het afbreken en vrijgeven van energie uit voedsel en helpt je een zenuwstelsel gezond te houden. De meest populaire bronnen van B-vitamines zijn vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, wat vers fruit en verrijkte voedingsmiddelen. Dat betekent dat mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, moeten opletten dat ze genoeg vitamine B binnenkrijgen uit levensmiddelen binnenkrijgen. Een andere optie is bijslikken.

In het plantenrijk zit dus meer potentieel dan gedacht. Een van de in kaart gebrachte mogelijke vitamine B-bronnen is de grasfamilie Digitaria. Omdat de soort goed bestand is tegen warme en droge klimaatomstandigheden, kan dit gewas bij stijgende temperaturen uitgroeien tot een belangrijke toekomstige voedselbron. Een kanttekening: 63 van de geïdentificeerde potentiële bronnen, zoals bijvoorbeeld baobabs, worden in het wild bedreigd. Van 358 soorten is de status nog niet bekend. Zomaar plukken van deze 'nieuwe' bronnen is dus nog niet meteen een goed idee.

Het onderzoek illustreert volgens de wetenschappers dat er meer aandacht moet komen voor de 'ongelofelijke diversiteit van eetbare planten'. Zeker in het licht van de voedselvoorziening van toekomstige generaties. Van de duizenden soorten eetbare planten die de wereld telt, is slechts van een enkele de voedingswaarde bekend.
  • Deel
Druk af