In opdracht van ouderenzender Omroep MAX onderzocht Nutrilab een aantal bezorgmaaltijden van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Het bureau beoordeelde de voedingswaarde en de voedselveiligheid. Vier van de tien maaltijden bevatten teveel bacteriën en alle vegetarische maaltijden bevatten te weinig eiwitten. In een andere maaltijd zat teveel zout en slechts 1 op de 7 maaltijden bevatte voldoende groente. De maaltijden mogen daarom niet gezond heten. De verdere resultaten van het onderzoek worden woensdagavond bekend gemaakt in het programma ‘Meldpunt’ op NPO 2. Ouderen maken graag gebruik van bezorgmaaltijden.
Nu.nl - 'Te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden ouderen'
Lees ook
-
23
+Vitamine D tekort bij mensen in armoede zet onnodige druk op zorg 31 jan 2024
-
11
+Covid-19 liet vooral de consumptie van vlees, vis en kaas stijgen in de VS 1 jun 2021
-
6
+‘Je kunt doodgaan aan een slechte mondgezondheid’ 4 dec 2018
-
0
+‘Hightech-ontbijt’ voor dementerende ouderen 11 dec 2017
- 0 Vlaanderen steekt €1 miljoen in mondzorg ouderen 10 feb 2017
- 1 ‘Baard zit vol goede bacteriën’ 20 jan 2016
-
4
+Vlees en zuivel minderen beter voor kind dan weglaten 9 sep 2015
- 33 ‘1 op de 5 zorgbehoevenden ondervoed’ 10 sep 2014
- 0 Dierlijk eiwit lijkt functioneren oudere mannen te bevorderen 17 mrt 2014
- 12 In Engeland is sinaasappelsap slechter dan Diet Coke 15 nov 2012
Het Voedingscentrum geeft een aantal tips over hoe je veilig met thuisbezorgmaaltijden om kunt gaan.
Omdat ouderen een lagere weerstand hebben en minder maagzuur aanmaken, worden er bij hen minder bacteriën gedood in de maag. De bacteriën komen dus in de darmen terecht, wat de kans op een voedselinfectie (buikkrampen, diarree, braken) verhoogt. Ouderen lopen dan het risico op uitdroging.
Met het oog op bovenstaand bericht is het daarom van belang dat ouderen zorgvuldig met hun thuisbezorgde maaltijden omgaan. Het Voedingscentrum adviseert: voorkom een voedselinfectie door de warme maaltijd meteen op te eten. Plaats diepvriesmaaltijden meteen in de vriezen. Warm maaltijden op volgens de instructies op het etiket. Een geopende maaltijd is nog maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verhit tijdens het koken de ingrediënten door en door, om eventuele bacteriën te doden.