Na schooltijd snackende tieners worden minder dik van pinda's dan van andere snacks. Dit ontdekten onderzoekers van de University of Houston en Texas Woman's University.

De onderzoekers deden een 12 weken durende test bij 257 hispanic tieners met een verhoogd risico op overgewicht. De groep werd in tweeën gedeeld. De ene helft kreeg 3 tot 4 keer per week na school pinda’s als snack of in de vorm van pindakaas. De andere helft kreeg minder dan één keer per week pinda’s. Ook kregen ze voorlichting over voeding.

Omdat tieners - om allerlei redenen - op school vaak niet eten en thuis naar de ongezonde, calorierijke snacks grijpen, hoopten de onderzoekers met pinda's winst te kunnen boeken. Pinda's bevatten veel voedingsstoffen en geven een verzadigd gevoel. Dat klopte. 12 weken na afloop van de interventie was de BMI van de groep die regelmatig pinda's snackte sterker afgenomen die van de andere groep (-0,7kg/m2 ten opzichte van -0,3 kg/m2).

Het nieuws is een opsteker voor de eerste Pindakaaswinkel, die binnen 2 maanden opent in Amsterdam. Het Parool schreef eerder deze week over de winkel die een tiental versgemalen pindakaasvarianten gaat verkopen. Oprichter Michiel Vos, groot liefhebber van pindakaas, gaat verschillende smaakvariaties bieden, zoals zeezout-karamel, kokos en rozijn-venkel.
medicalXpress - Peanuts, peanut butter may hold key to preventing obesity
Reageer
  • Deel
Druk af