De Franse premier Valls kondigde vandaag de vorige week al door president François Hollande aangekondigde steunmaatregelen voor boeren af.

Sinds begin dit jaar tonen de boeren zich ontevreden over de € 2 miljard die vorig jaar voor hen werd vrijgemaakt omdat ze geen verbetering in hun financiële positie hebben zien ontstaan.

In totaal kunnen de Franse €500 miljoen extra tegemoet zien in de vorm van lagere sociale lasten en een betalingsvrijstelling daarvan voor een jaar. De premier maakte tijdens zijn presentatie van de steunmaatregelen duidelijk dat het niet gepast is daar politiek theater van te maken. Zijn woorden en lichaamstaal gaven aan dat de situatie ernstig is en geen onderwerp voor onderling politieke gekissebis. Le Figaro nam op zijn pagina's de video op van de Valls' aankondiging van de plannen.

Tevens werd bekend dat Franse bedrijven proberen te kiezen voor Franse boeren. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zo importeert Frankrijk bijvoorbeeld veel biologisch hammen, omdat het land zelf te weinig biologische varkens houdt in verhouding tot de vraag naar ham. Vleesverwerkers en supermarkten proberen evenwel op zoveel mogelijk terrein voor Frans product te kiezen om de eigen boeren te steunen. Vilt.be maakt melding van de grote Franse vleeswarenmaker Fleury Michon en super Auchan die ieder op hun manier meewerken aan de ondersteuning van Franse boeren. Fleury Michon streeft ernaar om de 30% van het vlees dat het bedrijf nu nog importeert voortaan uit Frankrijk te gaan halen. Zo werkt Fleury Michon mee aan bijvoorbeeld de omschakeling van boeren naar biologische varkenshouderij. Auchan kondigde aan boeren een redelijke kostprijs te willen betalen. Op dit moment verliezen Franse varkensboeren circa 20 cent per geslachte kilo varkensvlees.
Le Figaro - Après les annonces de Valls, la FNSEA appelle au calme
Reageer
  • Deel
Druk af