Die conclusie rijst op uit een analyse die Vilt maakte van de boerenprotesten van afgelopen week in Frankrijk.

Franse boeren staan bekend om hun acties op snelwegen en bij openbare gebouwen. Ze storten mest, groenten en soms zelfs eieren en varkenskoppen als hen iets niet bevalt.

Milieuregels geven de klap
De omvang en diversiteit van de protesten viel ditmaal op. Volgens een schatting van de nationale boerenbond FNSEA deden 35.000-40.000 boeren mee aan de protesten overal in het land. Dat is andere koek dan een tiental boeren die een snelweg blokkeren of een stadhuis onder de stront zetten.

In Nantes werden muskusratten losgelaten omdat die "net zo schadelijk" zouden zijn als milieuminister Ségolène Royal. De boeren vinden dat ze nog net het hoofd boven water konden houden, maar dat nieuwe milieuregels (onder meer ten aanzien van mest en controle op naleving van regels) hen de kop gaan kosten. Ze zouden net de klap geven die de boeren niet kunnen gebruiken.

In Parijs voerden de boeren ditmaal vriendelijke acties. Ze deelden gratis aardappelen en groenten uit aan voorbijgangers.

Doel: 'koop Franse waar'
Volgens de FNSEA is de boerenmoraal ernstig aangetast. De economische teruggang in Europa en de regeldruk maken hun toch al krappe winst- en verliesrekening tot een drama. De boerenstand, zo schrijft Vilt, "tast in het duister omtrent de toekomst." De acties hebben zin als ze de Franse consumenten ertoe zullen aanzetten om land- en tuinbouwproducten uit eigen land te kopen. De milieumaatregelen nemen ze dan op de koop toe. Onlangs bleek echter dat zelfs ministeries en andere openbare instellingen buitenlandse waar inkopen. Dat beschouwt de Franse boer als een gotspe gegeven de toestand waarin de Franse landbouw zich bevindt. 'Laat ons leven', zegt dan ook de tekst op een tractor die Vilt afbeeldt.

Fotocredits: 'Laat ons leven', France 3, still, via Vilt
Dit artikel afdrukken