In het Parijse Saint-Antoine AP-HP ziekenhuis wordt gemiddeld eens per week een poeptransplantatie uitgevoerd. De 100 miljoen bacteriën in een monster gezonde poep kunnen in veel gevallen uitstekend Clostridium difficile bestrijden. Daarom wordt de behandeling toegepast ondanks het feit dat artsen nog nauwelijks weten waarom het werkt. Tevens wordt met venture capital onderzoek gedaan naar behandelingen die mogelijk succesvol zijn tegen colitis ulcerosa en 'diabesitas'. Dat ontdekt de New York Times in gesprek met de Parijse arts Harry Sokol. Sokol denkt dat we mogelijk nooit zullen kunnen bepalen waarom poep werkt, maar wel onder welke voorwaarden.
Lees ook
-
1
+Welzijn werknemers piekt door corona, horeca gewaarschuwd en poeptransplantatie voor sneller herstel 7 jul 2021
- 1 Poep van ‘superdonoren’ bepaalt succes fecale transplantaties 23 jan 2019
-
32
+Wereldwijde verspreiding van nare darmbacterie mogelijk gevolg van gebruik zoetstof 4 jan 2018
-
14
+Onderzoekers maken probiotica van atletenpoep 31 aug 2017
- 0 Productie van poepcapsules op grotere schaal mogelijk 13 nov 2015
-
1
+Type vet beïnvloedt darmflora en metabolisme muis 30 aug 2015
- 1 Orale poeptransplantatie blijkt effectief 14 okt 2014
-
43
+De doe-het-zelf poeptransplantatie 29 mei 2014
- 0 VK: poeptransplantatie goedgekeurd als veilige behandeling 27 mrt 2014
- 0 Antibiotica maakt weg vrij voor diarree-bacterie 8 mrt 2014
Dick, inderdaad, ik heb Constance Schultsz niet helemaal juist geciteerd. Ze vertelde dat AMC zich baseert op het eerste artikel over succesvolle fecestransplantaties in een peer-reviewed tijdschrift. Toen waren ze a.h.w. gelegitimeerd.
Pieter, ze heeft me verteld dat AMC betere ervaringen heeft met fecestransplantaties dan met probiotica. En ik had uit haar verhaal begrepen dat AMC de techniek al op grotere schaal toepast tegen resistent geworden vormen van Clostridium difficile. Die vormen ontstaan vaak na een antibioticumkuur.
Ik geef hier alleen door wat ik gehoord heb.
Terzijde: zelf ben ik verslaafd aan yoghurt en al heel lang niet meer ziek geweest. n=1, dus of er een causaal verband is...?
Pieter: "geen belangstelling voor"? Ik denk eerder dat het met geld te maken heeft. Voedsel is geen winst op te behalen door Big Pharma, want dat ligt gewoon in de winkel en probiotica zit oa in doodgewone goede(liefst volle)yoghurt. Je kn zelfs bij een doodsimpele Kruidvat probiotica in pil/capsule vorm kopen, daar verdient Big Pharma niks aan. De belangtelling onder artsen is er wel, maar ze mogen niet want, zoals je zegt, het staat niet in de protocollen. Huisartsen zouden dit moeten oppakken, maar ook daar weer: het staat niet in de boeken en dan mag het niet.........
@Wouter, het AMC doet feces transplantatie nog steeds alleen voor onderzoeksdoelen. Regulier behandeld wordt er nog niet.mwat ook niet gebeurt is de second best, namelijk bacterien die in levensmiddelen zitten en een heel eind in de zelfde richting komen. De standaard methode bij C.Diff is daarom nog steeds antibiotica.
@ Dick,
Ja, Max was zeker moedig en het effect was opzienbarend. Maar vervolgens gingen we gewoon weer over tot de orde van de dag. Het geven van antibiotica en het totaal isoleren van ernstig besmette patiënten kost heel veel geld en levert heel veel verdriet, maar echt doorpakken met het geven van probiotica gebeurt in NL nog heel weinig. Een goede feces analyse kan laten zien dat je met probiotica in een week tijd C.Diff een paar log naar beneden kunt brengen, maar op de een of andere manier is er geen belangstelling voor. "Het staat niet in de protocollen" helaas is het zo dat iemand die op een kansrijke manier zijn spoor verlegd veel gelazer riskeert en een dokter die gewoon recht uit rijdt nergens last van heeft.
Pieter Pekelharing mag ik jouw oordeel over mijn laatste zinnen? Door jou leerde ik Nieuwdorp kennen. Ik weet echter ook door welk dal jij zelf bent gegaan door het Utrechtse experiment waarover een wijsneus je hier onlangs de les meende te moeten lezen omdat hij het zou hebben kunnen voorspellen. Onzin, dat weet ik ook.
De man die het voor het eerst deed heet Max Nieuwdorp. Hij deed iets wat helemaal niet mag, maar wél in een noodsituatie. Een patiënt in levensgevaar hielp hij met een poeptransplantatie. Binnen enkele dagen knapte ze helemaal op. Sindsdien werkt, wat nog steeds niet had gemogen als het niet zo wonderlijk had gewerkt. Volgens wetenschappers - waaronder emeritus Martijn Katan - is dat hele microbioom-gedoe echter flauwekul.
Als eenvoudige filosoof moet ik daar altijd een beetje om lachen. Wat werkt, kan niet waar zijn, omdat we het niet snappen. Dat is natuurlijk best mogelijk. Sterker nog: heel veel dingen doen precies wat ze doen, zonder dat wij ze snappen. Het is dus een beetje arrogant om te denken dat niet kan, wat wij niet snappen. Knap is echter om te begrijpen dat iets gaat werken, zonder dat je weet waarom.
Max Nieuwdorp just had that kind of genius. Het omgekeerde is ook waar. Als de patiënt schreeuwend in pijn was heengegaan, dan hadden we Nieuwdorp in de pers vervolgd en het liefst willen ophangen.