Het Amsterdam UMC krijgt €1 miljoen van het Diabetes Fonds en stichting DON voor een nieuw onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij type 1 diabetes mellitus (T1DM). Onderzoeker Max Nieuwdorp hoopt met poeptransplantaties uiteindelijk deze chronische vorm van suikerziekte te genezen.

Nieuwdorp gaat zich focussen op de rol van darmbacteriën bij T1DM. In het 5-jaar lopende onderzoek richt het team zich enerzijds op het begrijpen van de relatie tussen darmbacteriën en de afweerreactie in diabetespatiënten (bij T1DM schakelt het immuunsysteem de insulineproducerende cellen uit). Anderzijds krijgen diabetespatiënten daadwerkelijk een fecestransplantatie. Nieuwdorp: “Door een feces- (poep)transplantatie willen we de alvleesklierfunctie van mensen met diabetes type 1 weer een beetje ‘oppoetsen’. Hiermee zouden we een patiënt een stabielere ziekte kunnen geven, met minder glucosepieken en -dalen en daardoor minder diabetescomplicaties.”

Bij een fecestransplantatie krijgt een diabetespatiënt de ontlasting van een gezond iemand toegediend via een slangetje in de neus. De transplantatie brengt een grote hoeveelheid darmbacteriën in die het immuunsysteem niet kent. Het idee is dat deze bacteriën de afweerreactie van het immuunsysteem tegen het eigen lichaam kunnen afzwakken. Concreet krijgen diabetespatiënten dan minder hypo’s, omdat ze een stabielere alvleesklierfunctie hebben. Mogelijk helpt zo’n fecestransplantatie T1DM zelfs genezen.

Diabetes Fonds - Onderzoek poeptransplantatie bij diabetes type 1 krijgt miljoen
  • Deel
Druk af