De Parijse slagerij L’Ami Txulette plaatste als eerste slagerij in de Franse hoofdstad een verkoopautomaat voor vers vlees naast zijn winkel. Parijzenaars kunnen nu ook buiten de openingstijden terecht voor producten als carpaccio, Bayonne ham en varkenskarbonaadjes. De eigenaar van L'Ami Txulette, Florence Pouzol: “De machine biedt een selectie van onze producten aan die we zelf bereiden en vacuüm verpakken. Zo geven we onze klanten een extra service wanneer de winkel gesloten is.” De prijzen zijn vergelijkbaar met wat je in de winkel zou betalen voor je verse vlees.

De vleesautomaat is niet de eerste automaat met verse producten; in Frankrijk zijn inmiddels al honderden baguette-automaten te vinden nadat een bakker in 2011 de eerste naast zijn winkel plaatste. In 2015 deed een kaas-automaat zijn intrede en de Parijse vlees-automaten is alweer de vijfde in Frankrijk. De opkomst van de vers-automaten is een uitvloeisel van de wet die verbiedt dat winkels 7 dagen per week open zijn, terwijl er wel een grote vraag is naar verse producten.

Er zijn ook tegenstanders, die vrezen dat de ambachtelijke slagers, bakkers en kaaswinkels zullen verdwijnen door de opkomst van de automaten. Emmanuel Gripon van de Fédération de la boulangerie-pâtisserie is uitgesproken: “De automaten weerhouden mensen ervan om onze winkels binnen te komen. Het draagt bij aan de ontvolking van het platteland en beschadigt het sociale leven van gemeenschappen.”
Independent - Paris now has meat vending machines
Reageer
  • Deel
Druk af