In het door droogte getroffen Californië gebruiken boeren afvalwater van olievelden voor irrigatie. Afgelopen dinsdag startte een onderzoek naar de voedselveiligheid van het water voor gewassen. Staatsambtenaren, academische experts en vertegenwoordigers uit de industrie vormen het onderszoekpanel.

De panelleden onderzoeken de veiligheid van het water, dat chemicaliën en andere restmaterialen van de olieproductie kan bevatten, schrijft phys.org.

De verouderende olievelden in Californië vragen om intensieve boormethoden en gebruiken daardoor veel water. Het afvalwater van minstens 5 olievelden gaat naar waterdistricten voor onder meer irrigatie. Voornamelijk amandel,- pistache en citrusboeren die door de droogte om water verlegen zitten, gebruiken dit water.

Het effect van chemicaliën uit de olievelden op voedsel is grotendeels onbekend. Testen tot nu toe lieten alleen verwaarloosbare hoeveelheden zien, maar er is (te) veel onbekend over de honderden chemicaliën en hun mogelijke impact op gewassen. Onderzoekers weten niet wat de lange-termijneffecten zijn van 80% van de materialen die worden gebruikt in de olieproductie. “We zijn niet in staat de bevolking een definitief antwoord te geven en te zeggen dat er geen probleem is”, aldus panellid en milieutechnoloog William Stringfellow.

Californische noten en citrusvruchten worden onder meer geëxporteerd naar Nederland.
Phys.org - Experts to study food safety of oilfield wastewater
Reageer
  • Deel
Druk af