Onderzoekers van de Universiteit van Lund starten een onderzoek naar de verrijking van worst met antioxidanten die gewonnen worden uit bessen en planten. Het toevoegen van de antioxidanten moet leiden tot minder oxidatie, een natuurlijk proces dat zogeheten vrije radicalen - agressieve stoffen - lichaamscellen laat beschadigen. Dat vermindert theoretisch de kans op darmkanker. De onderzoekers laten muizen normale en verrijkte worsten eten en monitoren vervolgens het effect.

Levensmiddelentechnoloog Eva Tornberg vertelt op FoodNavigator dat ze hoopt op een nieuwe, gezondere worst die natuurlijk ook lekker moet zijn. Ze vindt dat vlees beschikbaar moet blijven voor menselijke consumptie omdat het een goede bron is van niet alleen eiwitten maar ook van mineralen en B-vitamines.

Als de resultaten succesvol zijn, leidt dit tot een simpelere oplossing. De antioxidanten moeten de vrije radicalen uit de worst opvangen. Als dat mechanisme blijkt te werken, kan ook een gebalanceerd dieet het risico op darmkanker verminderen. In andere woorden: eet vlees gewoon in combinatie met lekker veel groenten en andere producten die antioxidanten bevatten.
FoodNavigator - abc301 Moved Permanently
Reageer
  • Deel
Druk af