Voedingsmiddelenbedrijf Nestlé ontwikkelde een manier om de chemische samenstelling van suiker zo te structureren dat het minder suiker even zoet smaakt. Nestlé hoopt door toepassing van de nieuwe vinding vanaf 2018 de hoeveelheid suiker in zijn producten met 40% te kunnen verminderen. “Het is suiker, maar het is anders in elkaar gezet, waardoor het makkelijker uiteenvalt in de mond en er minder het spijsverteringskanaal in gaat”, zegt chief technology officer Stefan Catsicas. Hoe het precies werkt is vooralsnog geheim, Nestlé heeft er patent op aangevraagd.
Nestlé
Lees ook
- 2 Bacterie maakt yoghurt zoeter 14 mei 2019
-
2
+Is de zesde (of zevende) smaak de smaak van koolhydraten? 1 nov 2017
-
0
+‘Brein van mensen met obesitas reageert anders op zoet’ 21 jun 2016
-
1
+Dikmakend effect calorieloze zoetstoffen mogelijk verklaard 28 jan 2016
-
0
+Juist ‘zoetproevers’ worden dikker 15 dec 2015
-
8
+Voorkeur voor zoetigheid blijft ook na mindering suikerconsumptie 3 dec 2015
-
4
+Je wordt als zoetekauw geboren 21 jul 2015
- 0 Champagne na 170 jaar uit scheepswrak: perfect, maar zoet 21 apr 2015
- 0 JOGG wil kinderdagverblijven op water zetten 12 jun 2013
- 9 Verpakt barst van de suikers 31 jan 2013
#5, Dennis, ik denk dat de ontwikkelaars oprecht van mening zijn dat ze er een consumentenprobleem mee oplossen.
Als dat niet zo zou zijn en er redenen zijn om het daar over te hebben, dan moet je hen daar dus van zien te overtuigen. Ik denk persoonlijk dat die redenen er zouden kunnen zijn. Ik denk echter dat zij die niet zien en daarom even oprecht zijn als jij in je andere overtuiging.
Toch is het interessant: hoe noem je de smaak van zo'n technologisch nieuwe suiker (of zout, dat komt straks ook met dergelijke berichten op de markt)? Zouter en zoeter of holler en boller.
Ik las er Kees de Graaf (WUR) en Stefan Catsicas (Nestlé) op na. Volgens De Graaf is Nestlé er 'kennelijk in geslaagd' een suiker zodanig te maken dat je er méér van proeft. Volgens Catsicas is het een suiker als een 'lege doos'. Helaas is de nieuwe suiker niet toepasbaar als gewone zoetstof in fris- en andere dranken omdat 'holle suiker' daar niet in werkt. Het werkt wel als 'suiker waar je meer van proeft' in koekjes.
Volgens mij verder niemand Dennis. Ik zie hier alleen maar het enorme probleem waar we al jarenlang achteraan lopen en dat is dat we nog veel en veel verder van de natuur af komen te staan met onze voeding. Het wordt er echt niet gezonder op, alleen maar chemischer.
Allemaal fantastisch om te vermarkten die innovaties Dick, maar wie is er naast de producenten nou eigenlijk bij gebaat?
Ik sprak twee weken geleden met mensen van Cargill uit Vilvoorde in België. Zij hebben een zout ontwikkeld dat even zout smaakt als natriumzout, maar je hebt er minder van nodig. Ik proefde het op de chips en ik kan het bevestigen. Was het kaliumzout? Nee, gewoon echt zout, NaCl op zijn chemisch.
Ik begreep later dat DSM een nóg beter smakend zout zou hebben ontwikkeld (heb het nog niet mogen proeven). Wat zou het geweldig zijn om er eens een smaakproef over te mogen organiseren. De Grote Nieuwe Suiker en Zout Proeverij. Van die dingen zoals FL die vroeger op Kasteel Groeneveld in Baarn mocht doen van het ministerie dat nu EZ heet.