De Nederlandse landbouw laat miljoenen aan bancair krediet liggen. Dat zegt vice-president Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank (EIB) in gesprek met Boerderij

Van Ballekom beklaagt zich erover dat boeren zijn bank niet weten te vinden of onterecht associëren met kredietverstrekking in ontwikkelingslanden. De bankier denkt dat er goede projecten in de Nederlandse agri- en foodsector te vinden zijn die commerciële banken niet of niet geheel willen financieren. "Dan mag men bij ons aankloppen."

Bijna €2 miljard van de €2,5 miljard van de €80 miljard die de bank jaarlijks uitzet, zou in Nederland terecht moeten komen. Dat gebeurt echter niet. Bijna alle agrarische projecten die de EIB medefinanciert, liggen in landen als Frankrijk, Polen of Duitsland.

Van Ballekom denkt dat er goede projecten in de Nederlandse agri- en foodsector zijn met een net te hoog risicoprofiel voor een commerciële bank of coöperatie. Daar is de EIB de oplossing voor. “We zitten bij de telefoon te wachten”, zegt hij.

Recent kwam in het nieuws dat de banken nauwelijks meer krediet willen verstrekken aan MKB-bedrijven met minder dan 100 werknemers. Vrijwel de gehele agrisector valt daaronder. Bovendien maken verschillende sectoren marginale tot negatieve winsten, zodat ze niet meer in een positie zijn om geld aan te trekken voor hun ontwikkeling.
Boerderij - EIB wil miljoenen investeren in landbouw
Reageer
  • Deel
Druk af