Gewoon vertellen dat iets 'het beste', 'het goedkoopste' of 'het juiste' is, blijkt niet altijd de beste manier te zijn om iets aan de man te brengen. Soms werkt een contra-intuïtieve benadering juist het best, schrijft The Guardian. De krant illustreert die stelling met een test die werd uitgevoerd door de Britse media buying agency Kinetic UK.

Kinetic onderzocht hoe het voedingsbedrijf Grub het beste zijn insectenproducten - met duurzamere eiwitten - aan de man kon brengen. In een winkelcentrum in Leeds werd een kraampje neergezet en kreeg het publiek steeds 2 uur lang gratis insectenhapjes aangeboden.

Werd het het insectenhapje aangeboden zonder verdere boodschap (de controlegroep), dan wilden 34 mensen het wel proberen. Werd er gecommuniceerd over de goede redenen om insecten te eten, zoals voedingswaarde en duurzaamheid, waagden 67 Britse consumenten zich er aan. Communicatie die het eten van insecten 'normaliseerde' - door er op te wijzen dat Grub een 'superfood' is dat je ook thuis kunt eten - verhoogde de succesratio naar 127 mensen. Het meest effectief bleek echter de boodschap die verkondigde: "Mis deze kans niet!' - om insecten te eten. De nadruk op schaarste en het risico iets te missen haalde maar liefst 154 mensen over de streep.

"De angst iets mis te lopen is een krachtige factor en verklaart waarom aanbiedingen zo effectief zijn", zegt Jennie Sallows van Kinetic UK. "We zijn er nu in geslaagd mensen gratis hapjes te laten proeven, maar de volgende stap is een manier te vinden die er voor zorgt dat voldoende mensen ze gaan kopen. Ik denk dat het over 10 jaar net zo zijn als met sushi. We eten nog steeds vlees, maar [insecten] zijn een alternatief."
The Guardian - Brand messaging that makes people eat insects
Reageer
  • Deel
Druk af