Vissen eten liever plastic dan natuurlijk voedsel, een gewoonte die de groei belemmert en vissenlarven tot een gemakkelijke prooi van roofdieren maakt. Deze verontrustende bevindingen verschenen vorig jaar in het gerenommeerde tijdschrift Science. Nu blijkt dat ze zijn gebaseerd op frauduleus onderzoek. Een commissie voor ethische toetsing van wetenschappelijk onderzoek oordeelde dat de Zweedse auteurs zich schuldig hebben gemaakt aan 'wetenschappelijke oneerlijkheid'. Het tweetal zou onvolledige en soms tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. Oneerlijk gedrag, aldus de commissie. Onder druk van deze uitspraak trokken de twee onderzoekers van de universiteit van Uppsala hun artikel over microplastics etende vissen terug. Dat meldt de Volkskrant. Sowieso hebben mensen weinig te vrezen, aldus toxicologe en visdeskundige Tinka Murk. "Menselijke darmen werken anders. Microplastics poep je gewoon uit," vertelt ze in de Telegraaf.
Retractionwatch beschrijft de affaire uitgebreid, inclusief alle links naar de discussie over de publicatie en de storm van publiciteit die het nieuws opwierp en de 2 wetenschappers in de schijnwerpers zetten.
de Volkskrant - Onderzoek naar microplastics etende vissen blijkt frauduleus - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns
Reageer
  • Deel
Druk af