Dat zegt een internationale groep van gezondheidswetenschappers. Het peer-reviewed online PLoS Medicine Journal publiceerde recent een artikel dat de rol van grote bedrijven in low-to-middle-income landen aan de kaak stelt als “manufacturing epidemics”.

Onderzoekers Dr. David Stuckler, Profesor Martin McKee, Professor Shah Ebraim en Dr. Sanjay Basu constateren dat de consumptie van 'ongezonde voedingsmiddelen' zoals frisdrank en kant-en-klaar eten met veel vet, zout en suiker in landen als Brazilië, China, India en Mexico zelfs sneller groeit dan in rijke landen zoals de Verenigde Staten.

In het verleden is er altijd een sterk verband gelegd tussen stijgende inkomens in een land en toename van de consumptie van ongezond eten. In deze studie wordt aangetoond dat het niet zozeer de economische groei op zichzelf is als wel hoge, directe buitenlandse investeringen en vrije-handelsverdragen die tot hogere ongezonde consumptie leiden. Het blijkt dat multinationals als Nestlé, Pepsico en Kraft in landen met gemiddeld inkomen inmiddels even grote marktaandelen veroverd hebben als in landen met hoog inkomen.

Fotocredits: LichtSchleuse, Chinese supermarkt
Dit artikel afdrukken