De Interdepartementale Werkgroep Voedselverlies in Vlaanderen, vestigt in zijn webtijdschrift opnieuw aandacht op het terugdingen van voedselverliezen in de EU. De reductie zou onvoldoende vorderen.

De Europese Commissie kwam eind vorig jaar met nieuwe wetgeving over het hergebruik van producten en grondstoffen. De Werkgroep Voedselverlies zegt in zijn e-zine dat de EU voedselverliezen wil terugdringen, maar er onvoldoende aandacht aan geeft.

“De lidstaten moeten alles in het werk stellen om de VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling te halen om tegen 2030 het voedselverlies te halveren. De rol van houdbaarheidsdata wordt daarbij aan een analyse onderworpen”, citeert de werkgroep uit het voorstel van de Europese Commissie. De werkgroep signaleert echter dat een eerdere doelstelling, het voedselverlies tegen 2025 terugdringen met minstens 30 procent, nu verdwenen is.

NGO’s vinden dat onterecht. Zij vinden dat tegenover een jaarlijkse verspilling van 100 miljoen ton voedsel in de EU een bindende doelstelling moet staan.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Geen dwingende reductie van voedselverlies in Europa - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af