Ondanks de lockdowns en horecasluitingen, registreerde de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB in 2021 een recordaantal vacatures voor de horeca. In 2021 kreeg de VDAB 15.500 horecavacatures binnen, een groei van bijna 100% ten opzichte van 2020. En daarbij is uitzendarbeid nog niet eens meegeteld.

De krapte op de arbeidsmarkt speelt in alle sectoren, maar die in de horeca is wel heel opmerkelijk, omdat die nog steeds te kampen heeft met horecabeperkingen (zo zijn de nachtclubs nog gesloten) en ook evenementen nog op een heel laag pitje staan. De vorige piek in horecavacatures was in 2018, toen kwam het personeelstekort uit op ruim 14.000 vacatures.

"Corona heeft de problemen in de horecasector op de spits gedreven," zegt Ellen Bauters, horeca-expert bij de VDAB in De Tijd (1.1). Er was al sprake van personeelstekorten, maar je kon als horecaondernemer nog wel mensen vinden. "Nu lijkt de vijver leeggevist."

De meeste vacatures betreffen keukenmedewerkers, breed inzetbare medewerkers voor restaurants en kelners. Maar ook chef-koks, barmannen en afwashulpen zijn veelgevraagd. Waar in Nederland veel horecamedewerkers bij de GGD's zijn gaan werken, is er in Vlaanderen niet direct een specifieke sector met een aanzuigwerking te benoemen. Maar, schrijft De Tijd: "In een oververhitte arbeidsmarkt waar hr-afdelingen in alle mogelijke sectoren overuren draaien om aantrekkelijke vacatures uit te schrijven, employer branding strategieën uit te denken en in te zetten op werkbaar werk om talent aan zich te binden, lijkt de horeca de gedoemde verliezer. Welk café, restaurant of hotel kan glijdende uren, een stevige groepsverzekering, maaltijdcheques en misschien zelfs een bedrijfswagen aanbieden?"

Met andere woorden: werken in de horeca is straks alleen nog weggelegd voor de mensen die gek en gepassioneerd genoeg zijn, studenten, mensen met scharrelbaantjes en laaggeschoolden die niet beter kunnen vinden.

vacatures vlaamse horeca
Dit artikel afdrukken