Oplopende temperaturen hebben een negatief effect op bodemschimmels en daarmee op soortenrijke tropische ecosystemen. Dat ontdekte bioloog Caitlin Looby.

Looby onderzocht bergachtig tropisch regenwoud in Costa Rica. Ze keek naar de soortensamenstelling van bodemschimmels op verschillende hoogtes.

Door klimaatverandering komt de wolkendeken boven het regenwoud steeds hoger te liggen. Looby ontdekte dat uitdroging van hooggelegen bodems de schimmelsamenstelling in de bodem verandert. Dat heeft invloed op de samenstelling van de flora omdat schimmels en planten van elkaar afhankelijk zijn. Schimmels voorzien planten van water en nutriƫnten en krijgen in ruil daarvoor suikers van de plant.
Als het droger wordt in de bergen zullen schimmels van lager gelegen gebieden de schimmels hoger in de bergen vervangen. Dit zijn echter andere types schimmels, die vooral dood organisch materiaal afbreken. Bij deze afbraak komt veel CO2 vrij.

Volgens Looby geeft dit onderzoek een beter beeld van de rol van temperatuur en vochtigheid op ondergrondse schimmelpopulaties. Hierdoor zouden we betere voorspellingen kunnen doen over wat voor impact klimaatverandering heeft op tropische regenwouden.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af