Het traditionele Mediterrane voedingspatroon wordt van drie kanten bedreigd. Dat schrijven de FAO en het International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) in een rapport. Het Mediterrane dieet is sinds 6 jaar erkend als Unesco werelderfgoed, om zijn culinaire betekenis, gezondheidseffecten en verbindende werking in rurale gemeenschappen. Door klimaatverandering, verkeerd gebruik van natuurlijke bronnen en een ‘brain-drain’ die ten koste gaat van de sociale structuur van plattelandsgemeenschappen gaat veel akkerland én voedsel verloren en verdwijnt de kennis over traditionele landbouwpraktijken. Het rapport bepleit een duurzamere landbouw om de 'verkwanseling' van het Mediterrane dieet te voorkomen.
FoodNavigator - Mediterranean diet faces triple threat: FAO
Lees ook
-
38
+FAO-rapport: leer over biodiversiteit van inheemse volkeren 16 aug 2021
-
1
+Lichte groei van honger in de wereld 16 jul 2019
- 0 Bestuivers helpen 2 miljard kleine boeren aan hogere opbrengsten 27 feb 2016
-
4
+FAO: het Mediterraan dieet wordt verkwanseld 12 jun 2015
- 4 Latijns-Amerika: in 20 jaar van ondervoed naar obees 17 feb 2015
- 0 ‘Rode wijn is gezond voor de mond’ 4 jun 2014
- 0 Klimaatverandering zorgt voor voedselschaarste 8 nov 2013
- 0 FAO: eerste evaluatie ‘Climate-Smart Agriculture’ 6 sep 2013
- 0 Chinese importen drijven prijs vis tot recordhoogte 20 jun 2013
- 1 Klimaatverandering en stijgende voedselprijzen: rampzalige combinatie 7 sep 2012