De overheid wil dat het chemiebedrijf Chemours stopt met het lozen van afvalwater met de stof GenX op de Merwede. De stof is al op diverse plaatsen in Zuid-Holland aangetroffen in het leidingwater, zo blijkt uit stukken in handen van het AD. Toxicologen noemen de stof gevaarlijk voor de volksgezondheid. Drinkwaterbedrijf Oasen spreekt van een 'wezenlijke dreiging' en Rijkswaterstaat vindt dat de kwaliteit van het drinkwater in het geding is. Het bedrijf zelf noemt de zorgen ‘prematuur’. Chemours wil de lozing hooguit halveren en vindt dat de provincie niet bevoegd is om strengere eisen te stellen.
Lees ook
- Chemours moet dokken voor PFAS-schade en rechter geeft tips voor claims 27 sep 2023
- Eerste PFAS-miljardenschikkingen in VS, Nederland loopt achter 5 jun 2023
-
4
+‘Pfas moeten in alle niet-essentiële toepassingen verboden worden’ 1 jul 2020
- 0 Drinkwater op rantsoen 20 jun 2020
-
69
+Kies voor zuiver leidingwater - omdat het kan 18 okt 2019
Het AD liet monsters testen en kwam vanmorgen met resultaten. Een toxicoloog toont zich verbaasd dat er zo weinig bekend is over wat Chemours mag. De Tweede Kamer vraagt inmiddels om onderzoek.
Drinkwaterbedrijf Oasen sleept de provincie Zuid-Holland en chemisch bedrijf Chemours voor de rechter, schrijft het AD. Het drinkwaterbedrijf wil dat het bedrijf in Dordrecht veel minder van de omstreden stof GenX gaat lozen in de rivier de Merwede. "Deze stof is een wezenlijke dreiging voor het drinkwater'", stelt Oasen.
Het drinkwaterbedrijf wil dat Chemours de lozingen radicaal aan banden leggen of voor vele miljoenen een installatie bouwen die de GenX volledig uit het afvalwater haalt. De zaak is ook gericht tegen de provincie Zuid-Holland, die volgens Oasen hardere eisen aan het bedrijf moet stellen. Oasen vindt dat de aanscherping die de provincie onlangs aankondigde ‘absoluut onvoldoende’ is om de veiligheid van het drinkwater voor de toekomst te waarborgen.
RIVM heeft zich kennelijk juridisch in de nesten gewerkt door o.m. een emissie van 1.200 kilo het stofje E1 toe te staan. Terwijl het RIVM zélf stelt:
"Voor E1 ontbreekt informatie om een gezondheidskundige grenswaarde te kunnen bepalen."
"Prematuur" zegt Chemours/DuPont dan, als toxicologen en waterleidingbedrijven zich
zorgen maken. Als rechtgeaard Amerikaans bedrijf het voorzorgsprincipe niet erkennend, en zich
een bult lachend om de lage letselschadevergoedingen hier vergeleken met die in de VS.
Er zijn immers ook nog niet eens juridisch steekhoudende doden gevallen.
Duurde voor PFOA ook decennia.
Het RIVM gaat er dus impliciet mee akkoord de omwonenden van de Chemours/Dupont-fabriek als proefkonijn te laten gebruiken, inclusief allen die drinken van het water waarin Chemours/DuPont zijn afvalwater loost. En dat na het testimonium paupertatis dat Chemours/Dupont niet alleen in Nederland, maar ook in de VS al decennia heeft afgegeven voor wat hun moraliteit qua milieu en volksgezondheid betreft.
Weten we ook weer wat we hebben aan "ons" "Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu", met als slogan: "De zorg voor morgen begint vandaag"....
Gaat u maar rustig slapen:
het RIVM berekent wel weer dat het Chemours/DuPont-gif (vlak) onder de grenswaarden blijft!
In de VS wordt al meer dan 15 jaar geprocedeerd tegen Chemours/DuPont.
"DuPont convened a panel of scientists to determine whether any diseases were linked to C-8. The panel concluded that there was a probable link between C-8 and six diseases: kidney and testicular cancer, ulcerative colitis, thyroid disease, pregnancy-induced hypertension and high cholesterol.
Members of the class action lawsuit, suffering from one of the diseases, then individually sued DuPont. The company agreed not to challenge whether C-8 can cause those diseases, but plaintiffs still must prove it is to blame for their individual illnesses.
In October 2015, a jury awarded a kidney cancer patient $1.6 million after finding DuPont was liable for the leak. This was seen as the first bellwether case."
Deze onverkwikkelijke geschiedenis dreigt zich bij ons te herhalen. Zo'n zelfde kunstje lijkt Chemours/DuPont ons hier dus ook te kunnen gaan flikken, waarbij ons rechtssysteem eventuele claims een lachertje zal maken voor de vervuiler: letselschadevergoedingen zijn in NL peanuts vergeleken met die in de VS. Ons systeem is gebaseerd op preventie en het voorzorgsprincipe:
wij zijn de laughing stock voor de juristen van Chemours/DuPont. Om razend te worden.
Hier past alleen een harde handhavende overheidshand. "Prematuur": het gore lef!
Het kan niet zo zijn dat Zuid-Holland zijn inwoners als C-8 proefkonijn laat gebruiken.
Mocht het wettelijk kader hier onvoldoende blijken om de volksgezondheid te beschermen
- na de lucht tast Chemours/DuPont nu dus ook al ons drinkwater aan - weten bijvoorbeeld ook Ossenaren waar ze aan toe zijn met de lucht en het afvalwater van de geplande 500.000 tons strontfabriek op luttele honderden meters van hun stad.