De Wereldvoedselorganisatie FAO deed deze week een oproep tot internationale hulp om boeren in Syrië op hun land te houden en voedsel te laten produceren. Op 4 februari is er een internationale donor-conferentie in Londen waar steun gevraagd wordt voor humanitaire hulp in Syrië.

"Het conflict heeft de landbouwsector gedecimeerd, hetgeen een enorme impact heeft op de voedselvoorziening en markten. Op dit moment is de voedselzekerheid voor meer dan de helft van de nog in het land verblijvende Syriërs in het geding. Eén op de drie mensen kan zich geen basisvoedsel veroorloven", aldus FAO directeur-generaal José Graziano da Silva. De nationale productie is ingezakt, waardoor voedselprijzen de hoogte in zijn geschoten. De afgelopen anderhalf jaar is in sommige plaatsen de prijs voor tarwemeel en rijst met respectievelijk 300 en 650% gestegen.

Zonder een 'serious escalation' in fondsen ter ondersteuning van de Syrische landbouwactiviteiten zullen, zo waarschuwt Graziano da Silva, steeds meer boeren gedwongen zijn hun grond in de steek te laten. "Syrië moet zoveel mogelijk voedsel zelf produceren, want hulp alleen kan het land niet voeden". De grootste behoefte is aan zaden, kunstmest, veevoer en veterinaire middelen. In 2015 is de FAO er in geslaagd zo'n 1,5 miljoen met name rurale Syriërs te steunen. Het is van cruciaal belang dat de landbouwsector overeind blijft, benadrukt de FAO. Lokaal geproduceerd voedsel is en blijft vele malen goedkoper dan geïmporteerde hulpgoederen.
FAO - abcFAO - News Article: FAO calls on donors to support Syrian farmers in their hour of need
Reageer
  • Deel
Druk af