Bij de opening van de Grüne Woche, de grote landbouwbeurs in Berlijn, liepen volgens de organisatoren meer dan 30.000 mensen mee in een protestmars waar ook tientallen tractoren in meereden. De demonstranten riepen onder het motto "Wij zijn het zat" de toekomstige federale regering van Duitsland op om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat te verbieden en verplichte herkomstetikettering voor levensmiddelen in te voeren.

"De industriële landbouw en de voedingsindustrie veroorzaken lokale en wereldwijde problemen voor boeren, klimaat, dieren en het milieu," aldus Jochen Fritz, woordvoerder voor de 100 organisaties achter de demonstratie, in de Berliner Zeitung. De demonstranten droegen spandoeken met zich mee waarop onder meer stond "Geen enkel varken heeft een dierenfabriek nodig" en "Wir haben's glyphosatt" ('wij zijn het glyfo-zat').

De protestanten maakten duidelijk een snellere omslag naar een meer ecologisch verantwoorde landbouw voor te staan. Dat betekent in hun ogen meer geld voor betere stallen, verplichte vermelding voor het houderijsysteem, een verbod op cruciale antibiotica voor vleesvee en eerlijke handel in landbouwproducten.

De demonstratie voerde ook langs het federale ministerie van Economie en Technologie, waar zaterdag de landbouwministers van 69 landen, onder leiding van de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt, verbeteringsmaatregelen in de veehouderij bespraken. In de gezamenlijke slotverklaring van de bijeenkomst komen onder meer (onderzoeks- en beleids)maatregelen aan bod die moeten leiden tot een "evenwichtigere vleesconsumptie" wereldwijd, zei José Graziano da Silva, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Dat zou een 'grote kans' voor kleine boeren bieden. De slotverklaring onderstreept dat "de veehouderij wereldwijd de bestaansmiddelen veiligstelt van 1,3 miljard mensen, die vaak arm en bijzonder kwetsbaar zijn." Dat is beleidstaal voor "juist veel kleine en zelfs autarkische boeren leven van vlees omdat ze niets anders hebben." In Westerse landen beseft het publiek dat niet meer vanwege de beelden van grootschalige, commerciële veehouderij.
Dit artikel afdrukken