Begin deze maand publiceerde de Europese Commissie het rapport Prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025. Bij gelijkblijvende omstandigheden verwacht de EU in 2025 46,5 miljoen ton vlees te produceren. Dat is iets meer dan nu. Vooral de productie van gevogelte (+4%, met name in Hongarije, Polen en Roemenië) en varkensvlees (+2%) zal toenemen, de productie van rundvlees (uitgemolken melkkoeien) zal juist verder dalen.

Binnen Europa zal de consumptie van vlees in eerste instantie stijgen, maar daarna afnemen tot 66,7 kilo vlees per Europeaan. Dat niveau komt overeen met dat van 2008. Wereldwijd neemt de consumptie van vlees echter toe met +15%, waardoor het grootste deel van de extra vleesproductie zijn weg naar de export gaat vinden. Azië, met China voorop, Sub-Sahara-Afrika en het Midden-Oosten zullen de voornaamste groeimarkten zijn. Concurrentie bij de export zal de EU ondervinden van Brazilië en de VS.

De productie van varkensvlees stijgt licht door. Europeanen gaan minder varkensvlees eten dus het extra varkensvlees is voor de export bestemd, die naar verwachting met 27% gaat toenemen. In 2015 zal de EU 2,6 miljoen ton varkensvlees uitvoeren, vooral naar Azië en Sub-Sahara-Afrika. De vraag vanuit China zal de komende 10 jaar verdubbelen. De Commissie voorziet een lichte stijging van de varkensprijzen. Die zullen in 2025 rond de 1.710 euro gemiddeld per ton bedragen. Dat is 11% meer dan in 2014 maar nog altijd minder dan in. 2012-2013. "Maar eerder dan een stabiele prijs wordt een sterk fluctuerende prijs verwacht, met minima tot 1.460 euro per ton en maxima tot 2.060 euro per ton", citeert Vilt.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - Vleesproductie EU zal komend decennium licht stijgen - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af