"Op internationaal vlak gaat het merendeel van de aandacht op dit moment naar vluchtelingen en terreur waardoor de droogte en de honger in ontwikkelingslanden genegeerd wordt", citeert Knack journalist en columnist Geoffrey Johnston. Johnston stelt aan de orde dat op dit moment ruim 29 miljoen mensen in het zuiden van Afrika honger lijden. In NewsMonkey is zelfs sprake van 39 miljoen mensen.

Zelfs in het relatief welvarende Zuid-Afrika moet de regering maatregelen nemen. De maïsoogst valt 30% lager uit dan in 2014, en de regering moet 6 miljoen ton maïs importeren om een hongersnood te voorkomen.
In Ethiopië dreigt de ergste droogte in 50 jaar tot een hongersnood te leiden die 10 tot 15 miljoen mensen het leven kan kosten. Op dit moment zijn er volgens de NGO Save the Children al 400.000 kinderen acuut ondervoed. In buurland Zuid-Soedan hebben nu al 2,8 miljoen mensen (voedsel)hulp nodig, terwijl het oogstseizoen net ten einde loopt. "Als er nu al schaarste is, wordt dat straks, in het komende magere seizoen (tussen april en juli), nog veel erger", zegt Unicef.
In Zimbabwe kampen 2,5 miljoen mensen met voedseltekorten. In verschillende regio's is de noodtoestand uitgeroepen. Vandaag doet het land, voorheen de 'graanschuur van Afrika', een oproep voor $1,5 miljard (€1,4 miljard) steun, schrijft The Guardian.

El Niño veroorzaakt hardere windstromingen rond de evenaar en een sterkere opwarming van het zeewater in de Stille Oceaan dan normaal. Dat leidt ertoe dat het in het westen harder gaat regenen (met overstromingen tot gevolg) en het in het oosten juist droger wordt. In de landen ten zuiden van de Sahara gaan mensen bij voedseltekorten over op 'negatieve overlevingsstrategieën' zoals nog maar 1 keer per dag eten of de kinderen van school halen om ze te laten werken. Ook bieden vrouwen seks in ruil voor materiële goederen en verkopen boeren hun in principe waardevolle kuddedieren voor een schijntje. Verschillende NGO's luiden de noodklok; deze door het weer veroorzaakte crisis is erger dan de droogte van 1984, maar staat in de schaduw van andere conflicten en met name de huidige vluchtelingencrisis.
Knack - Hoe El Nino Afrika ontwricht
Reageer
  • Deel
Druk af