Omdat het Internationale Vrouwendag is, besteedt The Guardian aandacht aan Il Casato Prime Donne. In dit Toscaanse wijnhuis werken alleen vrouwen, zowel in de wijngaard als in de kelders en op kantoor.

In 1990 erfde Donatella Cinelli Colombini de wijngaard van 16 hectare groot van haar moeder. De wijngaard was al sinds de 16e eeuw in eigendom van de familie. Colombini ging vervolgens op zoek naar werknemers en kwam er achter dat de wijnbouwschool van Siena een overschot aan afgestudeerde vrouwen afleverde, omdat wijngaardeigenaren geen vrouwen wilden als werknemer. Columbini dacht daar anders over en nam alleen nog maar vrouwen aan.

In Toscane werd het maken van wijn gezien als een mannelijke aangelegenheid ook vanwege de fysieke arbeid die er bij komt kijken. Volgens Antonella Marconi, een Brits-Italiaanse gids die de Colombini familie goed kent, was de gedachte dat vrouwen geen goede wijn konden maken zo diep geworteld dat Italianen dachten dat zulke flauwekul echt waar is.

Acht vrouwen werken bij Il Casato Prime Donne en maken de beroemde streekgebonden wijnen Rosso en Brunello di Montalcino wijnen. De flessen kosten €29 per stuk en worden wereldwijd verkocht. De meeste kopers komen uit de VS. Daarnaast bieden ze tours aan en een muziekroute waarbij wijnen gecombineerd worden met muziek. Tijdens lunchtastings verzorgen ze workshops waarbij bezoekers zelf een zogenaamde Super Tuscan - een wijn die buiten de officiële streekwijn valt - kunnen blenden.

Eigenaresse Colombini ging nog verder in het ‘alleen vrouwen’ concept en stelde de Casato Prime Donne International Award in. Deze prijs gaat jaarlijks naar vrouwen die bijzondere daden hebben verricht. Dit jaar ging de award naar burgemeester Giusi Nicolini van het eiland Lampedusa, vanwege haar bewonderenswaardige optreden in de Mediterrane vluchtelingencrisis.
The Guardian - Italy's first all-woman vineyard
Reageer
  • Deel
Druk af