De Spaanse wijnproducent Bodega Matarromera komt met de eerste wijnfles gemaakt van het bioplastic polymelkzuur (PLA). De fles heeft dezelfde eigenschappen als een traditionele glazen wijnfles, maar is 50 gram lichter.

De fles heeft een inwendige coating van siliciumoxide, waardoor er geen zuurstof door het plastic heen kan dringen. De smaak van de wijn blijft hierdoor op dezelfde manier behouden als in een glazen fles, schrijft Duurzaambedrijfsleven.

Volgens de makers is de fles volledig recyclebaar en heeft het productieproces een lagere ecologische voetafdruk dan dat van conventionele glazen wijnflessen. Ook in je boodschappentas en voor transporteurs biedt de fles een voordeel vanwege zijn lagere gewicht.

De fles werd gefinancierd dankzij het EEA Grants-programma, waarin onder meer Noorwegen en IJsland deelnemen. Als eerste mikt de producent dan ook op de Scandinavische luchtvaartmaatschappijen, voor wie de gewichtsbesparing van belang is. Verder denkt de producent met de plastic fles te kunnen inspelen op de vraag van consumenten naar duurzame producten.
Duurzaam Bedrijfsleven - Spaanse producent houdt wijn smaakvol in plastic wijnfles
Reageer
  • Deel
Druk af