Deze uitspraak deed Brett Begemann, CEO van Monsanto in een sessie tijdens de Sustainability Summit van The Economist vorige week in Londen. Oneworld doet verslag.

In een sessie over voedselzekerheid zei Begemann dat de wereldwijde agrarische productiviteit met 70 procent omhoog moet om 9 miljard mensen te voeden in 2050. Dit kan door wat het bedrijf al jaren ‘digitale landbouw’ noemt. Volgens Begemann brengt digitale landbouw duurzaamheid en redelijke voedselprijzen samen.

Digitale landbouw draait om het verzamelen, verwerken en gebruiken van data. Volgens Begemann zal door het combineren van data de landbouw zoals wij die nu kennen compleet veranderen. “Er is een enorme interactie tussen de genetica van voedselgewassen en de omgeving waarin je ze plaatst. We hebben de genetische voetafdruk van de gewassen bijna compleet”. Data over de bodem en klimaat zijn in kaart gebracht voor grote delen in de VS. Hierdoor kunnen boeren in de VS al via een app geadviseerd worden over welke dagen ze het best op het land kunnen werken, hoeveel water en hoeveel bemestingen ze moeten gebruiken.

“Dit moet ook voor kleine boeren in Afrika gaan werken” zegt Begemann. Bill Gates, groot aandeelhouder in Monsanto, is hier groot voorstander van en beschreef de voordelen van digitale landbouw in Afrika in een blogpost.

Monsanto heeft te kampen met grote maatschappelijke weerstand zeker als het gaat op het gebied van kennis delen. Hoewel Monsanto niet bekend staat om haar open mediabeleid gaf Begemann wel aan dat er een dialoog met sceptici en tegenstanders gevoerd moet worden. Begemann zegt: “Het heeft weinig zin als beide kampen op een bergtop gaan zitten en naar elkaar schreeuwen". Het kwam niet tot een interview met Oneworld. Wel beloofde Begemann een interview op termijn.
OneWorld - Monsanto: digitale landbouw gaat de wereld voeden
Reageer
  • Deel
Druk af