De Belgische perentelers zijn er in geslaagd een deel van het gat in de afzet dat president Poetins boycot van agrarische producten uit de EU heeft laten vallen, op te vullen door hun peren uit te voeren naar China.

Vijf jaar geleden kreeg België toestemming peren naar China te exporteren. "De Chinese markt verdubbelt tot verdrievoudigt nog ieder jaar voor ons, waardoor we een aanzienlijk deel van het verlies door de Russische boycot kunnen compenseren. We leveren nu aan een 15-tal grote supermarktketens in China, en zijn aanwezig in 30 steden, verspreid over het hele land", zegt Marc Evrard van de Belgische Fruitveiling. "Voor de meeste Chinezen zijn de peren een nieuw product, dat ze moeten leren kennen. Het vergt dus heel wat tijd om overal een doorbraak te forceren."

De Belgische perenexport raakte vorig jaar door de Russische boycot 30 tot 40% van zijn volume kwijt. China maakt hier inmiddels bijna 10% van goed.

Verder bemoedigend nieuws voor de Belgische peren komt uit de VS. De Amerikanen publiceerden vandaag nieuwe regelgeving die de export van appels en peren uit de EU mogelijk moet maken, schrijft Boerderij. De EU deed het eerste verzoek om appels en peren naar de VS te mogen exporteren al in 2007. Het gaat om producten uit Nederland, België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Polen en Portugal. De oogst van het komend seizoen zou al voor export in aanmerking kunnen komen. De verwachte exportwaarde wordt geschat op €10 miljoen, aldus Boerderij.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - Chinezen lusten Belgische peer net zo graag als Russen - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af