De Chinese zakenman Edward Zhu bezocht ons land om te spreken met zakenlieden in de Nederlandse agribusiness. Het meest onder de indruk was hij echter van supermarkttopman Dick Boer (Ahold). Dat schrijft Boerderij.

Zhu, die samen met voormalig WUR-voorzitter Aalt Dijkhuizen in China het Holland Center heeft opgezet, blijkt toekomst te zien in een breed assortiment gezonde en hoogkwalitatieve voeding. Zhu: "We kijken we naar een breed spectrum aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld naar de sterke tomatensector in Nederland, maar Nederland is ook sterk in de aardappelveredeling, varkensvlees en zuivel. We zouden graag wat ik een centrale keuken zou willen noemen, kopen. Een bedrijf dat deels produceert voor de export naar China." Zhu geeft voorts aan niet met FrieslandCampina te willen concurreren bij de export van melkpoeder. Hij wil juist verse melk naar China kunnen exporteren, ook al is dat logistiek een uitdaging.

In het interview toont Zhu zich een bemiddelaar tussen Nederlandse bedrijven en Chinese zakenpartners die zich als haaien kunnen opstellen. "Het is een enorm land en er is een snel groeiende groep stedelingen met geld in hun zakken en de mindset voor gezonde, hoogkwalitatieve voeding. Je moet alleen weten hoe de risico's te beperken. Daar is het Holland Center ook voor", zegt Zhu.
Boerderij - Chinees voedingsconcern zoekt Nederlandse partners
Reageer
  • Deel
Druk af