Dat zei Aalt Dijkhuizen bij de opening van het VIV Europe congres dat deze week in Utrecht werd gehouden.
Volgens Dijkhuizen is een 'hoge productiviteit op de beschikbare landbouwgrond' de enige waarop genoeg voedsel geproduceerd kan worden om de mensheid te (blijven) voeden. "Hoge productiviteit is bovendien gunstig als het gaat om de CO2-voetafdruk van de productie. De uitstoot per eenheid product vermindert”, aldus Dijkhuizen. Dat dat echter niet samen gaat met de huidige dierwelzijnseisen realiseert Dijkhuizen zich ook: "Die richting zich op meer ruimte per dier en langzamere groei. Beide aspecten verhogen de CO2-voetafdruk", citeert EVMI.

De benodigde 'hoge productiviteit' ziet Dijkhuizen alleen maar bereikt worden als er gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën, zoals 'genomics, precisielandbouw en het voorkomen van na-oogst verliezen.'

Aalt Dijkhuizen was tot maart van dit jaar voorzitter van Wageningen UR en heeft zich altijd uitgesproken voor intensivering van de landbouw.
Dit artikel afdrukken