De petfood-industrie is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Alleen al in Europa eten onze carnivore huisdieren - honden en katten - meer dierlijke eiwitten dan er beschikbaar zijn als bijproduct van de vleesindustrie. Dat berekende Ruben Boonen van de KU Leuven. Dat betekent dat er dieren speciaal gefokt worden om als diervoeder te worden gebruikt.

In zijn dissertatie How to feed and not eat the world concludeert Boonen dat het houden van honden en katten onduurzaam is omdat ze volume aan dierlijk voedsel vragen dat bijna gelijk is aan het voedsel waarmee totale volume aan kweekvis wordt geproduceerd. Daarom kunnen we beter op zoek kunnen naar huisdieren met een veel kleinere ecologische afdruk dan vleeseters. Boonen suggereert te kiezen voor een dwergvarken, sierkip, konijn of cavia. Die zijn bovendien ook nog eetbaar.

Boonen zegt op Vilt: "Het volume diervoeder dat naar huisdieren gaat (35 miljoen ton, inclusief paardenvoeders), is volgens berekeningen van de firma Alltech bijna zo groot als de totale voederbehoefte van de aquacultuursector (40 miljoen ton). Terwijl aquacultuur een bijdrage levert aan de wereldwijde voedselzekerheid door op een efficiënte manier dierlijke eiwitten te produceren, kan je dat niet zeggen van huisdieren. Katten, honden en andere huisdieren zoals paarden hebben geen andere betekenis dan menselijk vertier."

Voorts zegt Boonen: "De humane vleesconsumptie staat meer en meer ter discussie terwijl de populatie van tientallen miljoenen carnivore huisdieren (honden, katten, fretten…) nog toeneemt. Nu al zijn er onvoldoende dierlijke bijproducten uit de vleesindustrie om de huidige huisdierenpopulatie te voeden. Er worden dus dieren gedood om onze huisdieren te kunnen voeden." Dat kan niet als duurzaam gelden. Of de eigenaren van de 89,8 miljoen katten en 75,3 miljoen honden in Europa gevoelig zullen zijn voor zijn argumentatie, is nog maar de vraag.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - Paradox van de vegetariër met zijn carnivoor huisdier - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af