In de weilanden niet ver van het Britse Bath staat een onopvallend warenhuis. Het biedt toegang tot een van de grootste wijnkelders van Europa. Dertig meter onder de grond ligt op een oppervlak 93.000 vierkante meter, zeg 22 voetbalvelden, duizenden flessen wijn met een gezamenlijke waarde van meer dan £1 miljard opgeslagen. De wijnkelder was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik als munitie-opslagplaats. Oorspronkelijk was het een mijn. Dat verklaart ook waarom bezoekers bij binnenkomst een gasmasker uitgereikt krijgen.

Het Britse wijnbedrijf Octavian zag de mogelijkheden voor wijnopslag. In de kelders is het constant 13 graden Celsius - de ideale bewaartemperatuur voor wijn. De luchtvochtigheid wordt ieder uur gemeten en op 80% gehouden. Lichtfilters beschermen de kisten, dozen en etiketten tegen UV-straling. De afgelopen 4 jaar is het aantal kisten dat wijnliefhebbers naar Octavian sturen met 35% gestegen. Het gaat de eigenaren niet zozeer om het bewaren van de wijnen zodat ze optimaal rijpen en te drinken zijn, als wel om het zeker stellen van hun investering. Zo liggen er in de kelders ook zo'n 1.000 kisten met wijnen uit de jaren 1775 tot 1800.

De wijnliefhebbers zijn er dan ook op gespitst zeker te weten dat hun beleggingsobjecten geen schade oplopen. Een deuk in een kistje kan zo maar de waarde met 15% doen afnemen, schrijft Bloomberg. Daarom voorziet Octavian de bouw van een ondergrondse fotostudio. Die moet kunnen voorzien in de 6.000 verzoeken om foto's van etiketten of kisten per maand van zijn klanten.
Bloomberg - This Bunker Holds $1.5 Billion of Wine
Reageer
  • Deel
Druk af