Na de dood zijn er over het algemeen twee opties, begraven of gecremeerd worden. Kunstenaar Jae Rhim Lee en ondernemer Mike Ma bedachten een derde optie, het Mushroomsuit. Dit is een pak dat je draagt na je overlijden. De schimmels in het pak verwerken je stoffelijke resten tot schone compost. Aankomende lente komt na zes jaar ontwikkelen het Mushroomsuit op de markt.

Lee bedacht dit pak omdat onze lichamen vervuild zijn met toxische stoffen als pesticiden en PCB’s. Bij begraven komen die in het grondwater terecht; bij cremeren komen ze vrij via de lucht. Het Mushroomsuit lost dit probleem op. De schimmels waaruit het bestaat kunnen deze stoffen afbreken tot schone compost zonder toxische stoffen. Zo kan ons lichaam weer gebruikt worden als mest in de kringloopeconomie.

Lee zegt dat het Mushroomsuit voor veel mensen een ongemakkelijk voelend concept is. “We willen ons voedsel eten en niet gegeten worden door ons voedsel” zegt ze in een TED Talk. Lee ziet het Mushroom pak als een symbool voor een andere manier van denken over de dood en de relatie tussen lichaam, het milieu en de voedselcyclus.
Grist - Mushroom burial suit turns dead bodies into clean compost
Reageer
  • Deel
Druk af