13
Fotocredits: 'Bread food Loaf', Pixabay

FlashBrood beschimmelt van ongewassen handen

Als je met ongewassen handen brood aanraakt, bederft het daarna dan sneller? Die vraag beantwoordt de Brit Gavin Wren op TikTok.

Om zijn handen vies te maken, liep Gavin buiten een rondje en raakte alledaagse voorwerpen aan zoals deuren, brievenbussen en vuilcontainers. Daarna liet hij een sneetje witbrood door zijn vieze handen gaan en verpakte dat in een plastic zakje. Bij 2 andere sneetjes deed hij hetzelfde; voor het ene waste hij zijn handen met zeep en voor het andere maakte hij zijn handen schoon met alcoholgel.

Vervolgens filmde hij zijn experiment gedurende 4 weken. Het verschil was overduidelijk. Bij de 2 sneetjes die met gewassen handen waren aangeraakt, was een beperkt aantal groene vlekken te zien. Het brood dat met ongewassen handen was aangeraakt, was volledig groen. Handen wassen voor het eten is dus bepaald geen loos advies, al moet TikTok, waar het filmpje viraal ging, eraan te pas komen om dat weer eens duidelijk te maken.

@gavin.wren Replying to @Yo_mama THE WAIT IS OVER!!! The grand finale is here! ???? #foodwaste #foodsafety #breadtok #gavinwren ♬ original sound - Gavin Wren

HLN - Schokkend experiment met schimmels en brood gaat viraal op TikTok: ?Was je handen voordat je eten aanraakt?, 1 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #13
  • 4 apr '23
  • 19:06

#9 Ja, de levensverwachting is zoals we weten gestegen. Maar daar ging het niet over volgens mij. Langere levensverwachting – met dank aan toegenomen hygiene – is één ding.

De ander; de tijd die ik moet volmaken om een statistisch verwachte einddatum te bereiken besteed ik echter liever zonder auto-immuunziekten, allergieën, chronische ontstekingsziekten en psychische aandoeningen ook ten gevolge van toegenomen hygiëne. Zonder nou gelijk tyfus, cholera of dysenterie op te lopen kan het best een onsje minder.

Gezondheidsparadox: zieker worden en toch langer leven.

Gert van der Hoek
  • #12
  • 4 apr '23
  • 17:54

Eerder dit jaar heb ik - na 10 jaar - een poosje brood gegeten. Brood van de super smaakt meteen al naar schimmel was mijn bevinding. Brood van de bakker niet. Maar die heeft ook allerlei bijzondere kant en klaar mengsels tegenwoordig.
Ik eet nu geen brood meer, maar mijn voorkeur zou uitgaan naar desembrood. Mits het alle tijd heeft gehad om te fermenteren. Lastig om te kunnen kopen. Zelf maken dan maar.

Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #11
  • 4 apr '23
  • 15:47

Zuurdesembrood en brood bewaren in de koelkast voorkomt schimmelvorming volgens Duitse onderzoek. Het wordt kort en krachtig in 5 minuten uitgelegd in TV programma Quarks, Brot richtig aufbewahren: So bleibt's frisch! . Conlusie: al op dag 4 de eerste zichtbare schimmel op brood in plastic zak en ook in slecht geventileerde broodtrommel. In een papieren zak blijft het een dag langer goed. In de koelkast zelfs meer dan een week, maar dan wordt brood sneller oud (daarna even weer opwarmen, dus).

Men heeft tevens getest op bepaalde mycotoxines (schimmelgif), maar dat (tot verbazing van de onderzoeker) niet kunnen ontdekken.

Een beetje angst moet blijkbaar blijven, want 'het is nog best mogelijk dat brood met schimmelsporen andere gifstoffen bevatten waarop in deze proef niet is getest', zegt de onderzoeker.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #10
  • 4 apr '23
  • 12:09

Het kan geen kwaad om een n=1 te beschrijven, zoals hier gebeurt. Dat is altijd waardevol. Je ziet dat ook wel in medische vakbladen, dat een arts een bijzondere patiënt beschrijft, bijvoorbeeld met een zeldzame bijwerking van een medicijn. Alleen het trekken van conclusies hieruit en het geven van aanbevelingen, daar moet je dan heel voorzichtig mee zijn. En dat is nu juist wat scoort in diverse media. Meet een idiosyncratisch verschijnsel breed uit en eis dat het allemaal voor iedereen verboden wordt. Of dat iets verplicht wordt. Dat is ergerlijk, dat noem ik wetenschapsinflatie. Evenals dat allerlei leken die zonder veel inspanningen het beter menen te weten dan de vakmensen uit de betreffende wetenschap, een podium in wetenschap en politiek krijgen. Ik ben en blijf voor citizen science! Maar een beetje wetenschapsfilosofisch inzicht hoort er dan wel bij.

Simone Hertzberger
Simone Hertzberger Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #9
  • 3 apr '23
  • 13:07

#8 Theo Jonkhart Door onder andere betere hygiëne is de levensverwachting volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS de afgelopen decennia fors gestegen.

Dus sinds we onze handen aan de pomp afspoelden en aan de broek afveegden.
Trouwens, heb je dat artikel over de hygiëne-hypothese wel echt gelezen? De conclusie ligt heel wat genuanceerder dan wat jij schrijft.
Kortom: toch maar handen wassen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.